Новини

Открит семинар в болница „Лозенец“ по случай Международния ден на таласемията

11 May 2012

По случай Международния ден на таласемията – 8 май, отбелязван в повече от 60 страни, Асоциацията на студентите по медицина в България – Софийски университет, и Организацията на таласемиците в България организират открит обучителен семинар, посветен на рядкото заболяване – Таласемия Майор. Семинарът ще се проведе на 14 май 2012 г. (понеделник) от 12:30 ч. в Аулата на Университетска болница „Лозенец“.

Целта на семинара е да запознае студентите по медицина от всички курсове със същността на заболяването, начините за лечение, диагностициране и превантивните мерки, които могат да бъдат взети, както и с успехите, проблемите и последните новости в лечението му в България. Семинарът е отворен и насочен към студенти по медицина от всички курсове на медицинските университети.

Лектор на семинара ще бъде Драгомир Славев – председател на Организацията на таласемиците в България и лично засегнат от рядката болест. Той ще разкаже повече за успехите, проблемите и перспективите през погледа на пациента.

Събитието в УБ „Лозенец“ е част от информационната кампания на Организацията на таласемиците в България по случай международния ден, посветен на болестта. В хода на кампанията се организират срещи за пациенти и родители на таласемици в три града на България. С кампанията сдружението ще отбележи и петата годишнина от учредяването си.

Таласемията се състои от група заболявания на кръвта. Около 100 000 бебета в света ежегодно се раждат с остра форма на заболяването. Таласемията включва определен брой различни форми на анемия, като всичките й форми се предават само по наследство.