Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Глаукомата уврежда първо периферното зрение

Първичната откритоъгълна глаукома е хронично, дегенеративно заболяване, водещо до загиване на нервните клетки в ретината и увреждане на зрителния нерв. В началните етапи на болестта настъпва увреждане на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Рискови фактори са повишено вътреочно налягане, роднини с глаукома, съдови промени, артериална хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, намалена дебелина на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина пациентите да идват при очен лекар късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.

Макулната дегенерация често се появява с напредването на възрастта. Тя е заболяване, което обикновено засяга двете очи. Типичното оплакване е, че човек вижда разкривени правите линии – например струва му се, че рамката на вратата е извита. Макулната дегенерация се среща главно при хора след 75-годишна възраст. При това заболяване се уврежда централното зрение, способността за четене, шофиране и редица ежедневни дейности. Ранните оплаквания са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.

Диабетната ретинопатия се проявява като усложнение при пациенти с дългогодишен захарен диабет. Важен фактор за превенция е стриктният контрол на кръвната захар. При вече открито заболяване е важно навременно лечение, за да се избегнат тежките усложнения на напредналата, пролиферативна форма – вътреочен кръвоизлив, вторична глаукома и отлепване на ретината