Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Проф. д-р Валдемар Уул: До 2025 година случаите на рак на панкреаса в света ще се увеличат с над 16% Решението е в прилагането на мултимодална терапия и високоспециализирани центрове за лечение

Растат случаите на рак на панкреаса в световен мащаб. За това алармира проф. д-р Валдемар Уул  –  директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум /Германия/ по време на първото събитие от инициативата Клинични дни „Лозенец“.

Проф. Уул е президент на Немското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество. Той е в България по покана на болница „Лозенец“ и във връзка с откриването на Панкреасен център в здравното заведение.

Проф. Уул смята, че бъдещето по отношение на рака на панкреаса е в прилагането на мултимодалната терапия, която включва наблюдение на пациента, предоперативна химиотерапия, операция и постоперативна химиотерапия или радиотерапия.

Според проф. Уул трябва да се обърне сериозно внимание на връзката с пациента в постоперативния период.

„Нарастването на случаите на заболявания на панкреаса доказва, че има смисъл от откриване на високоспециализиран панкреасен център, каквато е добрата практика в Европа и в света“, подчерта доц. д-р Олег Чолаков – началник на Отделението по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия в болница „Лозенец“. Той оглави и новия Панкреасен център, който вече прие първите си пациенти.

По време на първото събитие от инициативата Клинични дни „Лозенец“ беше проведена и демонстрационна операция с пациент от центъра пред лекари, специализанти и студенти.

Инициативата Клинични дни „Лозенец“ ще стане традиция. Те са в помощ както на лекарите, така и на студентите, посочи при откриването д-р Христо Стоянов – директор на болница „Лозенец“. Той съобщи и следващата тема: Планинска медицина, която ще се проведе през месец март.

На откриването на събитието присъстваха и доц. д-р Анета Антонова – заместник-ректор по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“,