Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Летните вируси могат да причинят тежки усложнения

Летните вируси причиняват симптоми, подобни на грипните – кашлица, хрема, стомашни проблеми, като повръщане и диария. Те много често могат да се объркат с тези на КОВИД-19, особено в последните 1–2 години. Летните вируси често водят до усложнения като менингит, енцефалити, както и сърдечни проблеми като възпаление на сърдечните структури.

Начин на предаване

Вирусите се предават по въздушно-капков и контактен път като ръка-уста. Летните курорти са основните места, където можем да пипнем такъв вирус. Бързо развалящата се храна, вследствие на високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания.

При децата е опасен ротавирусът, който води до продължителни диарии, повръщане и тежка дехидратация. Симптомите са отпадналост, фебрилитет (повишена температура), болки в корема и безапетитие. При ротавируса е характерно, че оплакванията могат да се задържат и повече от седмица.

Най-често разпространените летни вируси са рота-, ентеро- и аденовирусите. Гастроентеритът протича с температура, болки в стомаха, загуба на апетит и отпадналост. Дехидратацията е животозастрашаваща в този случай. При ротавирусните инфекции симптомите се развиват много бързо с характерна рязка отпадналост, с разгърната клиника и продължаваща дори до 7 дни. Положението се усложнява от високите летни температури, които потискат имунната ни система.

Как да се предпазваме

Основните начини за предпазване от летните вируси са поставяне на ръка пред устата при кихане и кашляне, носене на маска, където има струпване на големи групи от хора. Летните вируси са силно заразни – симптомите им се проявяват в първите 10–12 часа след контакта. Препоръчително е да се наблегне на приема на 1,5 до 3 литра течности в денонощието, както и консумацията на плодове и зеленчуци с високи витаминозни и антиоксидантни показатели.

*Измиването на ръцете остава златен стандарт в изграждането на навиците при децата, който ги предпазва не само от летните, но и от вирусните и бактериални инфекции, върлуващи през цялата година.

*Измиване на хранителните продукти преди консумация. Хубавото измиване на плодовете и зеленчуците премахва нитратите от тях. Измиването под течаща вода е абсолютният минимум. Изтъркването с четка или гъба е допълнителна полезна стъпка. Накисването в разтвор със сол, оцет или сода за хляб, комбинирано с измиване, е методът, който гарантира най-малко остатъчни химикали в третираните по този начин плодове и зеленчуци. Желателно е качествено да измием бутилките с олио, сокове, бурканите, както и храните в кутии.

*Друг важен метод за предпазване от заразяване с летни вируси е оптималната термична обработка на месните храни. Абсолютно задължително е впоследствие те да бъдат съхранявани в хладилник на ниска температура, която забавя процеса на разваляне на храната. Рискът да се заразим с летен вирус е много по-малък, ако консумираме минерална вода. Избягването на чешмяната вода в големите курортни центрове е особено препоръчително.

*Подсилването на имунитета чрез различни добавки, витамини и антиоксиданти през цялата година ще допринесе да сме здрави както през лятото, така и през всички сезони.

Ако сме внимателни и спазваме тези превантивни съвети, които не са никак сложни за изпълнение, ще се радваме на едно хубаво лято, което няма да бъде помрачено от вируси.

Автори:

д-р Станислав Иванов завършва медицина в Медицинския университет в София през 1995 г. Има магистратура по здравен мениджмънт и е магистър по трудова медицина. През 2016 г. придобива специалност по обща медицина. От 1999 г. до 2002 г. е част от екипа на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“, а от 2003 до 2007 г. – в Центъра за спешна медицинска помощ – София-град. В периода 2007–2018 г. работи в Групова практика за първична медицинска помощ „ВИА“ ООД като лекар и се занимава с диагностика и лечение на пациенти. През 2018 г. д-р Иванов се присъединява към екипа на Спешното отделение на Университетска болница „Лозенец“.

Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицинския университет в София през 2015 г. и специализира в Клиниката по вътрешни болести при УМБАЛ „Св. Анна“ – София. През 2019 г. придобива специалност по кардиология. През 2020 г. става част от екипа на Спешно отделение в Университетска болница „Лозенец“.