Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Лекари от УБ „Лозенец“ на челни места в класацията „Лекарите, на които вярваме“

Доц. Пламен Гацов и д-р Радосвет Горнев от болница „Лозенец” са сред лекарите, получили най-много читателски гласове в класацията на вестник „24 часа”  „Лекарите, на които вярваме”. Кампанията на редакцията дава възможност на хората да изкажат благодарност към медиците, които са ги подкрепили в труден момент.

Инициативата стартира през 2011 г. на празника на здравния работник – 7 април, и приключи на същата дата година по-късно. В началото на април бяха обявени публично 100-те лекари, които се ползват с най-голямо доверие сред пациентите си.

Патрон на дискусията-церемония за приключване на инициативата стана председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, която посрещна всички номинирани лекари в пленарната зала на Народното събрание. Там те отбелязаха най-горещите проблеми на здравеопазването, а главният редактор на „24 часа“ Данка Василева представи обобщените резултати от специалната анкета с визията им по различните теми.

„Цяла година не само разказвахме за професионализма на такива лекари, но давахме и трибуна за техните съвети, защото понякога дори един от тях е достатъчен да върне загубена вяра. Затова решихме, че освен моралната награда, че са спечелили доверието на хората, които са лекували, е добре и да бъдат чути в парламента“, обясниха от редакцията на вестника.

Д-р Румяна Христова и д-р Мария Янкова от Клиниката по акушерство и гинекология при болница „Лозенец“ попадат също сред номинираните лекари в инициативата, но за съжаление останаха извън Топ 100.

По време на кампанията „24 часа“ получи стотици благодарствени писма със затрогващи лични истории, разказващи как пациенти и лекари се борят рамо до рамо за живота и здравето. В много случаи хората признават, че приемат като роднина този, който ги е спасил в момент на изпитание.

„Напоследък все по-често чуваме за осъдени доктори, за корумпирани или пренебрегнали Хипократовата клетва лекари. Нека се чуят и добри думи!“, пише в писмото си Милена Калоянова от София.

Заради силната емоционална подкрепа за номинираните от страна на читателите редакцията на вестника се отказва от намерението си да определи 100-те лекари, получили най-голямо доверие, както предварително бе обявено, и реши, че си заслужава да изтъкне всички, които са спечелили доверието на пациентите, щом те са ги номинирали.

През месец май „24 часа” ще подготви и издаде книга „Лекарите, на които вярваме“, в която ще представи всичките 272-ма номинирани от читателите лекари. В нея ще има и данни за контакт с тях. Целта е книгата да стане полезен пътеводител на доверието в лекарите.

Доц. д-р Пламен ГацовДоц. Гацов е началник на Клиниката по кардиология и на Отделението по инвазивна кардиология на УБ „Лозенец“ и редовен преподавател към Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Пламен Гацов завършва медицина във ВМИ – гр. Плевен. Той е специалист по вътрешни болести  и кардиология. През 2005 г. защитава степен „доктор по медицина“, а от 2007 г. е доцент по медицина. Специализирал е в Гърция (изследователска стипендия на Европейското кардиологично дружество за 1997 г.), Япония (стипендия на института „Кинки“, гр. Осака) и САЩ (по програмата на МЗ за развитие на инвазивната кардиология в България). Има повече от 90 научни публикации в български и чужди списания, доклади на български и международни конгреси.

От 2010 г. насам оглавява Клиниката по кардиология и Отделението по инвазивна кардиология на УБ „Лозенец“.


Д-р Радосвет Горнев

Д-р Радосвет Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в УБ „Лозенец“. Той е специалист по хирургия, завършил  Медицинския университет в гр. София. Д-р Горнев специализира във водещи клиники на Александровска болница и Военномедицинска академия в областта на жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална хирургия, лапароскопска хирургия. През 2003 г. е стипендиант на Кливланд клиник, САЩ, с ръководител проф. Стивън Уекснер. През 2010 г. специализира лапароскопска херниопластика в Сьодертале, Швеция, а през 2011 г. минава успешно курс по чернодробна трансплантация от жив донор, Истанбул, Турция. През 2011 г. се обучава в индивидуална програма по жлъчно-чернодробна, панкреатична и гастроинтестинална хирургия, Клиничен център, Любляна, Словения.

От 2008 г. до сега д-р Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в УБ „Лозенец“.