Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Олег Чолаков: Хирургът влюбен в планината

Разговор на Мария Мира Христова, БНР с Доц. д-р Олег Чолаков

Спасяването на човешки живот е най-трудното, но лекарите го правят всеки ден без да говорят за това. Правят го просто така, защото това е работата им, все едно не е нищо особено, въпреки че даряват най-ценното.

В ролята на Главен герой в “Нашият ден“ влиза доц. д-р Олег Чолаков, един от тези вълшебници, които даряват живот.

Той е доказан авторитет в областта  на хирургията на панкреаса, планински спасител, един от основателите и понастоящем президент на Българското дружество по планинска медицина и организационен секретар на Българското дружество по спешна медицина. От април е началник на Отделение по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия в университетска болница “Лозенец“. 

Лекарят в България и Европа

Ето какво коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Олег Чолаков:

"Има много разлики, но и много прилики. Разликите се определят не само от различната медицина, но се определят от националните манталитети, националните особености, отношенията между лекар и пациент имат значение.

В западния свят пациентът трябва да знае всичко за своето състояние, в частност при онкологични заболявания, и  активно участват в процеса на лечение. Доближаваме се до западната медицина, ние я следваме. Достигаме  и техни постижения, макар и по-късно.“

И допълва  "най-трудно е когато говориш с близките и ги информираш за някакво неблагополучие, за някакъв проблем или не добра перспектива. Много е трудно при ситуации, в които не можеш да направиш нищо“. 

Въздушните линейки и хеликоптерите 

Една от каузите на хирурга, влюбен в планината, е страната ни да има въздушна медицинска помощ, въздушни линейки.

Съгласно европейските стандарти са необходими 5 минути за излитане и до 20 минути за достигане на мястото на инцидента. При въздушните линейки важи правилото колкото по-бързо се стигне до пострадалия, толкова по-голям е шансът да  му се помогне адекватно. Системата на здравеопазване в България повече пречи, отколкото помага, твърди още доц. д-р Чолаков.

"Не се закачай с панкреаса“ 

Научните интереси на доц. д-р Чолаков го отвеждат в един от големите центрове за панкреатична хирургия в Берн, а  по-късно и в Хайделберг. В момента се обучава във втория по големина център в Германия, този в Бохум.

Панкреатологията е най-късно развилата се част от гастроентерологията. Това има своите логически обяснения, като се върнем назад в историята на медицината. Панкреасът е доста деликатен орган, но развитието на съвременната медицина, и в частност на хирургията, ни позволи да го опознаем и да престане да ни е страх от него“, посочва доц. д-р Чолаков. 

В момента МБАЛ "Лозенец" предлага доста добри възможности за пациенти със специфични заболявания на панкреаса. В близките месеци се очаква създаването на специализиран център по панкреатична хирургия.

"В западния свят е строго регламентирано, кой може да върши нещо определено, а в България всеки си позволява всичко. Това ще стане възможно, когато в медицината бъдат създадени критерии за качество, когато е ясно, кой какво работи и какви резултати има", казва хирургът.

Детството

Една  детска снимка случайно  е предопределила професията, която ще избере бъдещият виртуозен хирург. Някак необяснимо е, че и двете деца, запечатани на лента преди много години, избират медицината. Нашият герой става хирург, а малкото момиченце от снимката избира акушерството.

"Ако мога да се върна към онова време, бих казал на тогавашния Олег да продължава по същия начин",  твърди д-р Чолаков.

Пълният разговор с доц. д-р Олег Чолаков можете да чуете в звуковия файл.