Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Две успешни бъбречни трансплантации са извършени в УМБАЛ "Лозенец" – едната уникална за страната

Висококвалифицираният екип, начело с д-р Борил Петров - началник на Клиниката по урология извърши трансплантациите от трупен донор на 13 май 2022 г. Трансплантирани са двама мъже - 26-годишен младеж от Пещера и 72-годишен от Търговище.

Бъбречната трансплантация на младия пациент е уникална за страната заради претърпяна преди три години хирургическа интервенция в болница „Лозенец“, отново под ръководството на д-р Петров, при която му е изграден пикочен мехур от черво (неговият собствен бил с изключително малки размери и не функционирал). От деня на тази операция до трансплантацията се налагало младежът да бъде под лекарско наблюдение и идвал всеки месец на прегледи в болница „Лозенец“ като понякога се  налагало да бъде консултиран и два пъти месечно.    

И за двамата пациенти постоперативният период е протекъл гладко, без усложнения като вече е нормализирана бъбречната им  функция.

На възрастния пациент предстои изписване и насочване към Диспансер за бъбречна трансплантация за проследяване, а младежът засега  остава под пряко лекарско наблюдение в болничното заведение.