Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Безплатни прегледи за рак на кожата в болница „Лозенец“

Безплатен скрининг за рак на кожата организира Университетска болница „Лозенец“ на 9 май. Инициативата е част от Националната кампания за профилактика „Евромеланома 2012“.

За седма поредна година Българското дерматологично дружество под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология и Европейския парламент  стартира Националната кампания за профилактика и скрининг на рака на кожата „Евромеланома 2012“. Същността на провежданата кампания е да даде възможност за консултация със специалист дерматолог на всеки, който има съмнително изменение на повърхността на кожата си – бенка, незаздравяваща рана или друг тревожен обрив, локализиран на откритите или покритите части от тялото.

В болница „Лозенец“ на разположение на пациентите на 9 май (цял ден) ще бъдат доц.  Кирил Праматаров (от 14 до 17 ч.),  доц. Георги Чернев (от 13.30 до 19.30 ч.), д-р Тияна Стоянова и д-р Теодора Танева. Прегледът е безплатен и включва клинична оценка и поставяне на диагноза. Последващите диагностични и терапевтични процедури – биопсии, консервативно лечение, криотерапия, оперативно лечение или рентген-терапия, се извършват срещу направления от НЗОК или заплащане по ценоразписа на болницата.

В кампанията ще вземат участие на доброволен принцип всички желаещи дерматолози – от университетски клиники, болнични заведения, центрове за кожни и венерически заболявания и частни дерматологични практики.

Ракът на кожата е най-разпространеното раково заболяване и се среща предимно при хора на възраст между 20 и 40 години. Основният причинител на меланома е слънцето, а най-застрашени са хората със светъл цвят на кожата. Всяка година в България от рак на кожата заболяват 150 души на 100 хиляди население. Това е почти 10 пъти повече от честотата на заболяване в Средна Европа – 20 души на 100 000.