Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Унищожават 200 000 дози ваксини срещу COVID-19, ако не се използват до края на август

Срокът на годност на повече от 1 милион и 600 000 дози ваксини срещу COVID-19 изтича до края на годината. Интересът към имунизациите обаче е слаб. За последните 24 часа са поставени по-малко от 3000 дози ваксини. Над 1 милион дози от различните ваксини са бракувани и предстои да бъдат унищожени, съобщиха от здравното министерство.

България разполага с близо 2 милиона и 300 000 дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", срокът на годност на повечето от тях изтича до края на годината. Един флакон "Пфайзер" съдържа 6 дози ваксина а "Модерна" - 11.

"Тъй като се прави по половин доза за бустер - по 0,25, тогава 22 дози излизат от един флакон ваксина", каза д-р Марияна Иванова - епидемиолог в УМБАЛ "Лозенец".

В последния месец в имунизационния кабинет на болница "Лозенец" идват повече желаещи да се ваксинират.

"Имаме около 20 имунизирани за периода около 3 седмици назад с първа доза и около 660 имунизирани с бустер", поясни д-р Марияна Иванова.

За да не изхвърлят ваксина, в кабинета записват желаещите да се имунизират с "Модерна".

"За да може в един ден да отворим един флакон. Ако е много спешна ситуацията, възможно е да отворим и само за един човек, но не е редно, според мен да изхвърляме такова голямо количество дози", обясни д-р Иванова.

Над 200 000 дози "Модерна" ще бъдат бракувани, ако не се използват до края на август. Здравният министър изпрати указания до медиците и здравните инспекции в страната да не връщат желаещи да се ваксинират.

"Предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон", заявява Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

Здравният министър се надява имунизацията срещу COVID-19 да стане основен приоритет на медиците и препоръчва разкриване на още центрове за имунизация.

В болницата в Бяла, Русенско от скоро работи кабинет за ваксинация. Велимир и съпругата му са сред първите посетители. Решили да си поставят бустерна доза.

"Имаме неприятни случки в личен план с познати с лоши случаи на болестта и преценихме, че за нас е най-добрия вариант да се ваксинираме", каза Велимир Велчев.

В Бяла работи и мобилен пункт за имунизация. Той ще посещава населените места в района по заявка на кметовете.

БНТ1
11.08.2022

Репортери: Альоша Шаламанов, Теодор Стамболиев