Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Пулмолог за новите никотинови торбички - трябва да бъдат забранени

Новата мода сред подрастващите – никотиновите торбички биха могли да доведат тежки увреждания. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ пулмологът доц. Златка Янкова.

Ако младежите прекалят с употребата на новите вещества, това може да доведе до припадъци и дори до смърт, предупреди доцентът. Друг негативен ефект от употребата им е изграждането на зависимост към никотинови изделия и цигари. Държавните органи трябва да се самосезират веднага и тези продукти да бъдат абсолютно забранени за продажба, не само на деца, но и на възрастни, обясни още доц. Янкова.

В Световния ден за борба с туберкулозата е важно да не забравяме, че това може да бъде едно незабележимо заболяване в началото, каза тя. Състоянието на белите дробове и никотиновите продукти влияят на нашата предразположеност към туберколозата.

БЦЖ ваксината е единственият начин за профилактика и превенция на болестта, обясни още доц. Златка Янкова.

България е една от страните-първенци в производството на ваксината.

Вижте цялото интервю във видеото: