Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Хранителните разстройства са по-характерни за развитите страни

Най-уязвимият период от живота на човек за появата на нарушения в хранителното поведение е преходът между юношеството и началото на ранната зрялост. Затова превантивната дейност трябва основно да се насочи към този възрастов контингент. Характерното при тези момичета е перфекционизъм и интровертност. Засяга семейства с по-висок социално-икономически статус в развитите страни. Хранителните разстройства са заболявания, които се появяват вследствие на изобилието – последните 20–30 години има възможности за по-голям достъп до скъпи и разнообразни храни. По-голяма е честотата в големите градове, сравнено с по-малките селища. Налага се естетичният модел на много ниско тегло и слаба фигура, като резултат от реклами за диетични храни, диети за стройни фигури. Налице е деформирано отношение към външния вид и храната. Променят се концепциите за здравословни храни, елиминират се храни, които представляват основен дял в традиционното ни хранене, поради окачествяването им като източник на нутриенти, вредни за здравето. Особено сред младите жени – ученички и студентки, се налага концепция за елиминиране на хляба като източник на глутен, на мляко като източник на лактоза, на месо като източник на „вредни мазнини“.

 

Цялата статия може да прочетете тук

Вестник Филтър
29.03.2023