Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Предложение: Безплатни ваксини за деца срещу грип, варицела и папилома вирус

Възможно е две от тях да бъдат поети от държавата догодина

Някои платени в момента ваксини за деца да станат безплатни, предлагат педиатри. Става въпрос за имунизациите срещу грип, варицела и човешки папилома вирус.

Вижте коментара на доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в Университетска болница "Лозенец" във видеото.

Сега тези ваксини са и пожелателни и родителите плащат за тях в повечето случаи. За варицела например цената е около 150 лв.

 

Има държави, които имат 100-процентно покритие, тоест изчистване на папилома вируса. Това е вирус, който може да доведе до много сериозни и фатално завършващи болести.

Макар че е нужно спешно повишаване на обхвата у нас, едва ли до 1-2 години тази ваксина ще е безплатна и за момчетата, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му е възможно обаче още следващата година да се добави ваксината срещу варицела към имунизационния календар.  Министерството на здравеопазването ще предложи и програмата за безплатна ваксинация срещу грип да обхваща и децата.

btvNovinite
30.11.2022