Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Медицинските храни: Пациенти и лекари настояват за спешно финансиране от държавата

За спешно финансиране на специални медицински храни, от които се нуждаят хора с различни заболявания, настояват пациенти, лекари и организации.

В момента здравната каса поема храни за ограничен набор от заболявания. Дъщерята на Боряна страда от детска церебрална парализа. Елена е на 23 г. и тежи 20 килограма. За да поддържа дори това тегло - се налага дохранване с медицинска храна. Без нея падаме под 17 килограма, което е състояние несъвместимо с живота. Тя дълго време тежеше 17 килограма, и вехнеше.

Изконно човешко право е правото на живот и за изхранване“, казва майката на Елена. Бутилка от храната на Елена струва между 5 и 9 лева. В момента пие една дневно, но трябва да стигне до 3. При пълнолетни обаче тези храни се покриват само при лечение в болница. При деца  - се поемат за някои болести.

"Това са растящи деца - ако там не се помогне с правилната храна, те изостават не само телесно, а и в психомоторното изследване, което е непоправимо. Как да помогнем на тези родители, ако те трябва непрекъснато да купуват тези храни?“, казва доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“.

Родители, лекари и организации настояват недохранването да е отделна диагноза, която да се добавя към основното заболяване. От министерството казаха че работят по разширяване на списъка с храните по НЗОК. От здравната каса пък чакат експерти да определят колко пациенти са в нужда и по какви критерии да плащат храните. Едва след това могат да започнат преговори.