Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Защо един гастроентеролог предпочете България пред Германия?

Расте броят на медиците, които търсят работа извън България.

По данни на лекарския съюз за първите 6 месеца на тази година са издадени 316 удостоверения за работа в чужбина. За сравнение през цялата 2021 г. те са били 351. Има обаче и медици, които след години работа в чужбина се завръщат у нас.

Д-р Герасим Темелков завършва медицина в края на 2010 година, През 2012 г. заминава да работи в Германия.

"По мое време, когато аз заминах, възможностите за специализация бяха доста, да кажем, семпли и затруднени. И съответно качеството на специализацията беше доста несигурно".

След 10 години работа и обучение в Германия д-р Темелков се завръща у нас и започва работа в столичната болница "Лозенец".

"Заминах не с цел да емигрирам - ами с цел да придобия качествена специализация и да приложа познанията си в България", заяви д-р Темелков.

Надява се, че у нас повече хора над 50-годишна възраст ще започнат да посещават профилактични прегледи.

"С едно изследване без патологичен резултат бихме могли да дадем една прогноза от порядъка на 10 години. Например, че пациентът не е застрашен от рак на дебелото черво. Тоест, едно изследване на всеки 10 години може да ви спести много мъки и страдания", уточни лекарят.

Ще се опита да подобри възможностите за специализация на младите лекари с повече практика. Десислава Господинова учи медицина в Софийския университет. Ще завърши след 2 години. Планира да специализира ендокринология.

"Местата не са достатъчно и конкуренцията е много голяма. Ако не успея или ще пробвам с някоя друга специалност, която ми харесва или евентуално, засега не ми е на преден план вариант, но съм обмисляла и в чужбина".

Липсата на достатъчно места за специализация и ниските заплати са сред водещите причини младите лекари да напускат България.

БНТ 1 Новини