Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Радосвет Горнев: Няма да забравя първата си операция

Хирургията не е само операция, а и проследяване на пациента във времето. Това каза в предаването „Тази събота“ доц. д-р Радосвет Горнев, ръководител на Клиниката по хирургия към университетска болница „Лозенец“. Най-любим лекар за 2023-та година - това е отличието, което той получи на церемонията „Балкански медицински Оскар“.

„За мен беше голяма изненада това отличие. Аз бях поканен да връча една награда – на млад лекар, който е решил да остане в България и съм сигурен, че ще има една добра реализация. След като я връчих, мен ме изненадаха. Това е голяма отговорност на фона на постигнатото през 42-годишния си трудов стаж – две години казарма и 40 години в болницата“, каза той.

Доц. Горнев призна, че с еднаква любов и отговорност лекува хора и преподава на бъдещи лекари. Той извършва около 350-400 операции на година. „Не е от значение броя на операциите, а качеството. Самото извършване на една оперативна дейност е съпроводено с екипна работа, т.е. участват много хора“, отчете той.

Хирургът разказа още, че освен самата операция, работата на лекаря е съпроводена и с проследяването на пациента след това – нещо, което в България е останало на заден план.

БТВ
13.05.2023