Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

БНТ1: Постъпваме в болница само с електронно направление от днес

От днес направлението за хоспитализация вече се издава единствено по електронен път. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата. Всички медицински документи ще бъдат част от пациентското досие.

Най-малко 15 минути отнемаше досега процедурата по прием в болница. С електронното направление за обработката на документите ще са нужни секунди. Вече в реално време ще се знае кога един пациент е постъпил и е изписан от едно лечебно заведение, ще са видими лабораторните изследвания, направените консултации и промените в епикризите. Всичко това според здравните власти ще подобри контрола върху фиктивните хоспитализации.

В УМБАЛ "Лозенец" днес са обработили около 15 такива направления, като едно отнема десетина секунди.

Соня Христова носи само личната си карта в болницата. Това вече е напълно достатъчно.

"Само с лична карта да, което е голямо улеснение и не се разнасят купища бумаги, няма човек да се притеснява, че нещо някъде е забравил, че нещо не е взел", казва тя.

От сутринта софтуеърният експерт Николай Ниновски е отговорил на десетки обаждания от различни болници.

"Как трябва да се изтегли електронното направление, нужен ли е електронен подпис за изтеглянето, нужен ли е подпис за обработка на направлението и какво следва след приема на пациента. Главният проблем беше, че докторите не си носеха подписите", казва той.

"Докато свикнем и ние и колегите, ще има един луфт месец-два докато свикнем с организацията. Но това ще доведе до едно улеснение", каза Ирена Махлелиева - нач. отдел "Прием на пациенти, мед. статистика и пациентски поток", УМБАЛ "Лозенец".

Посещението при личния лекар обаче остава задължително за издаване на направлението, смята д-р Сотиров. То не се издава дистанционно, издава се след преглед.

За да бъде наистина електронно здравеопазването, според Сдружението на общопрактикуващите лекари трябва да отпадне изискването за разпечатване и подписване на амбулаторните листове.

До няколко месеца ще заработи и мобилно приложение за достъп до здравното ни досие.


БНТ1
18:20, 01.08.2022