Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Владислав Райков: Виртуална реалност в ортопедията – какво е да си от пионерите

Д-р Владислав Райков е ортопед и травматолог, който се завърна да лекува и спасява живот в България след години успешна работа в световни клиники. Той е един от пионерите у нас в областта на приложението на цифровите технологии в медицината.

Д-р Владислав Райков от УМБАЛ "Лозенец" е главен герой в “Нашият ден“

“Винаги е трудно да правиш нещо ново и непознато, но когато си добре подготвен, имаш знание и опит – това помага. Никога не съм си се представял като лекар като дете, но преди 25 години, по времето на моята военна служба, преживях малка хирургична интервенция във Военна болница.

По това време беше криза и нямаше упойки, наложи ми се месец да чакам да бъда опериран. Така се впечатлих много от работата на съдовите хирурзи във ВМА, които сновяха около мен, слушах разговорите и някак съдбата ме свърза тогава с моя лекуващ лекар доц. Здравко Лазаров, с когото имахме едно много готино приятелство и общо-взето той ме нави да уча медицина.

Избрах ортопедията и травматологията много преди да завърша медицина, защото тази специалност малко или много е свързана с техника, технологии, обработка на твърди тела като костите. Има голямо поле за изява и за различни видове операции – човек може да се изгуби в нея.“


Цифровите технологии и медицината

“Лекарите, които се занимаваме с хирургия на опорно-двигателния апарат и на костите, създаваме страшно много информация с нашите скенери и магнитни резонанси, когато преглеждаме човек с неговия основен проблем. Обикновено тези данни се разглеждат по един-два пъти, за да придобие хирургът впечатление какво трябва да направи.

Един по-добър начин за оползотворяването на данните обаче е те да бъдат обработвани със специализирани софтуери и да се правят т.нар. “предоперативни планове“, които могат да се прехвърлят от виртуалната реалност – от 2D монитора в тримерното пространство, така че хирургът да има и един визуален контрол от 360 градуса върху това, което ще прави.

Тези модели помагат не само на нас лекарите, но и на нашите студенти и асистенти да разбират и да навлизат по-добре в проблематиката на заболяването и в по-правилния избор на оперативна интервенция, която неминуемо пациентът трябва да претърпи.

Най-голямото предимство е, че съвременната технология създава 3D модели на всеки инструмент, който се използва в операционната.“

Ползата от употребата на виртуална реалност при ставни и гръбначни интервенции

“Нашата специалност е изключително технологична. Ние боравим с равнини, оси и центрове на ротация, оси на въртене. Всяка става е уникална, а заболяванията ги правят още по-уникални, защото ставите се променят по различен начин при всеки човек. С помощта на виртуалната реалност и смесената реалност можем да изправим една крива кост, да я завъртим по подходящ начин, като се водим по една статистически здрава кост. Можем да постигнем също така и правилно подравняване на два крайника."

Пожелава…

“Пожелавам на всички новозавършили студенти днес и на тези, които са завършили в предходните години, да останат тук.

На ръководните кадри в нашата система на здравеопазване пожелавам да създадат предпоставки младите хора да останат в България.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.