Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

SOS - затлъстяване!

Броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа непрекъснато се увеличава и вече придобива размера на епидемия. Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 %  от хората са с наднормено тегло. В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване. Според експерти, присъстващи на ежегодния Европейски конгрес по проблемите на затлъстяването темповете на разпространение на затлъстяването у нас са толкова сериозни, че до 15 години се очаква България да заеме 1-во място в Европа по брой хора с наднормено и свръхтегло. Тревожните данни засягат най-вече жените у нас. Ако не се предприемат своевременни мерки срещу излишните килограми, до 2030 г. поне 90% от българките ще са със затлъстяване. Не по-малко сериозен е проблемът със затлъстяването при децата. За момента България е на 5-то място по този показател в Европа. Ако искаме да се радваме на по-успокояващи данни в бъдеще, трябва още сега да започнем да се борим за това.

Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Затлъстяването продължава да бъде пренебрегван сърдечносъдов рисков фактор въпреки неспиращите послания на медицинската наука за отдалечаване на опасността от инфаркти и инсулти чрез намаляване на излишните килограми. Наднорменото тегло е в резултат преди всичко на увеличено отлагане на мазнини в тялото. Това води до повишен общ здравен риск и развитие на съпътстващи заболявания – диабет, подагра, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест, ставно-дегенеративни увреждания, дихателни нарушения, сънна апнея, разширени вени и тромбофлебит, ракови заболявания, безплодие. По време на пандемията стана ясно, че затлъстяването е един от основните рискови фактори за заразяване и тежко протичане на Ковид. Обяснението е, че ако имате повече мастна тъкан, вирусът може по-лесно да зарази повече клетки, причинявайки по-голямо вирусно натоварване. То може да утежни инфекцията и да удължи периода на възстановяване.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт и един от най-големите врагове на доброто здраве. В тази връзка, хората със затлъстяване трябва да положат усилия, за да се преборят с опасното състояние. При около 90 % от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори, по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност. Постигането на нормално тегло и подобряване на здравето е възможно със здравословно хранене, спортуване и прием на лекарствени средства с природен произход, одобрени от специалисти в областта на храненето и диетиката.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. Децата трябва да се отглеждат с правилно хранене и с правилна физическа активност. Компютрите и видеоигрите прогониха динамичните детски игри и наложиха заседнал живот на подрастващите. Точно в тази възраст затлъстяването не се приема сериозно, отслабването върви мъчно, диетата не може да бъде много строга, лекарствата са противопоказани. Необходимо е сериозно внимание, защото веднъж възникнала, излишната мастна тъкан остава трайно в депата и трудно възвръща предишните нива.

В заключение можем да кажем, че навременната консултация със специалист и адекватните промени в стила на живот гарантират безопасно и ефективно решение на проблема с наднорменото тегло.

Болница „Лозенец” дава своя принос в борбата със затлъстяването с организирани безплатни прегледи на 11 октомври 2022 г. от 08.00 – 14.00 ч.