Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Профилактичните прегледи на сърцето – гаранция за здраве и дълъг живот

 „Сърце, сърце, ти за всичко си едно…” Освен най-възпявано от поетите, сърцето безспорно е и един от най-важните органи в човешкия организъм. Нещо повече - сърцето е изворът на човешкия живот. То започва да бие от четвъртата седмица след зачеването и бие средно по 100 000 пъти на ден. Това прави по 3,6 милиона удара годишно или 2,5 милиарда удара за цял един човешки живот. За съжаление обаче за сърцето си сякаш се грижим най-малко. Или поне не се сещаме за него, докато не възникне сериозен здравословен проблем.

Затова не е изненадващ факта, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за заболяемост и смъртност както по света, така и в България, като особено трагична е загубата на хора в работоспособна възраст.

В Европа ежегодно жертвите на сърдечно-съдови заболявания са около 4.35 млн., което представлява около половината от всички фатални случаи. За България статистиката е още по-впечатляваща – заболяванията на сърцето са причина за около 67% от всички смъртни случаи у нас, което е повече от всички останали причини за смърт, взети заедно. Освен като основна причина за смърт, сърдечно-съдовите заболявания са и една от най-важните причини за инвалидност и за загуба на години активен живот.

За да се спре този неблагоприятен възход, е необходимо да се предприемат ефективни мерки за предпазване, особено в ранна възраст. Цел на медицината е да превърне тези заболявания от черна статистика в признак за успешна система на здравеопазване.
Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания е комплексна задача, която трябва да обединява усилията на здравните професионалисти, неправителствените организации и цялото общество.

Много хора смятат, че докато са млади, няма причина да се притесняват за сърцето си, но това не е така. Грижата за здравето на сърдечно-съдовата система започва в най-ранна възраст и продължава до края на живота.
Превенцията винаги се подсигурява от навременна консултация и профилактични прегледи.

Защо е важно провеждането на профилактични прегледи?

Водеща причина за болести, засягащи сърцето и мозъка, е артериалната хипертония. Оплаквания, които могат да подсказват артериална хипертония, са главоболие, обща напрегнатост, напрежение в гърдите, но често диагнозата се поставя след инцидент, предизвикат от високи стойности кръвното налягане. Такива са инциденти са именно инфаркт, инсулт, очен или друг кръвоизлив, нарушена бъбречна функция. Нелекуването и пренебрегването на артериалната хипертония винаги има своя трагичен край, както се случва с известния президент на САЩ Франк Рузвелт, който в края на Втората световна война умира от инсулт с измерено кръвно налягане от над 200/100. Профилактичните прегледи са изключително успешни в промотирането на ефективна грижа за сърцето и навременното лекуване на артериалната хипертония.

Какво е исхемичната болест на сърцето?

Всеки знае, че сърцето работи неспирно, но рядко се замисляме, че и то има нужда от кръвта, която изпомпва всяка секунда. При исхемичната болест на сърцето кръвоносните съдове, които оросяват сърцето, претърпяват измения, които нарушават това оросяване. Тези изменения могат да накарат сърцето да страда и това води до така наречената стенокардия (гръдна жаба, ангина пекторис и други познати термини). Тя представлява тежест до болка в гърдите, сякаш някаква тежест е сложена върху гърдите на човек, по-често се появява след физическо натоварване или излагане на студено. При голяма част от хората може да е предвестник на сърдечния инфаркт.

Водещите причини за исхемична болест на сърцето са артериалната хипертония, захарен диабет, наследствени фактори, тютюнопушене.

Какво е сърдечна недостатъчност?

Това е състояние, при което сърцето изпомпва по-малко кръв от необходимото за човек количество. Водеща причина са развитие на сърдечна недостатъчност са гореспоменатите причини за исхемичната болест на сърцето, както и самата исхемична болест на сърцето. Често срещата причина за сърдечна недостатъчност при по-възрастни хора (над 65 год.) представлява аортната стеноза, която може да се установи и само с преслушване на сърцето със слушалка. Оплаквания, които могат да подсказват за сърдечна недостатъчност са лесна умора, задух (усещане за недостиг на въздух) при физическа активност, задух в легнало положение, подуване на глезените на двата крака. В тези случаи провеждането на комплексен преглед, включващ ехокардиография, е наложително.

Генетичната предразположеност към сърдечни проблеми се счита за сериозен рисков фактор за развитието му в определен  етап от живота и не е за пренебрегване. Макар да не можем да елиминираме наследствения риск, ние успешно можем да се грижим и да контролираме този риск с редовна и качествена профилактика. Профилактичните прегледи за сърдечно-съдовите заболявания е желателно да се провеждат веднъж годишно, като за мъжете се започне от 45-годишна възраст, а при жените – от 50 г.

В УМБАЛ „Лозенец” имате възможност да бъдете прегледани от специалисти с дългогодишна практика. Ако е необходимо, ще Ви бъде назначена терапия или последващи диагностични процедури и лабораторни изследвания. Болничното заведение разполага и с последно поколение оборудване и апаратура, което е предпоставка за качествена диагностика. Профилактиката, ранната диагностика и навременно взетите мерки са ключов момент,  довеждат до бързо възстановяване на уврежданията и предпазване от усложнения.

Университетска болница „Лозенец“ ще отбележи Световния ден на сърцето – 29 септември с безплатни лабораторни изследвания и последващи кардиологични прегледи. Инициативата е с  любезното съдействие и подкрепа на БУЛМАР МЛ ООД.

Д-р Петър Илиев,
кардиолог