Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Васил Козаров съветва: Погрижете се за краката си през лятото!

Слънцето отново е в разгара си и нетърпеливо ни подканва да излезем навън и с усмивка да се насладим на красотата на живота. Топлината на лятото, обаче, макар все така търсена и желана, крие своите недостатъци. Все по-често усещаме тежест в краката, а при някои хора се стига и до отоци, които сериозно нарушават комфорта им. Причината за всичко това е една – т.нар. венозна недостатъчност, която води до застой на кръвта в долните крайници. Лятото може да е добро за душата, но е тежко за краката ни!

 

Защо симптомите на венозна недостатъчност се влошават през топлите месеци?

Когато краката са изложени на слънце и топлина, стените на вените им се отпускат. Това води до затруднено изпомпване на кръвта нагоре към сърцето, тя се натрупва в краката и води до застой, който пък е причина за задържане на течности в тъканите. Резултатът е оток, който неминуемо създава дискомфорт, чувство за тежест и напрежение в краката.

За регулиране на телесната температура се грижи хипоталамусът – част от мозъка, която реагира на различни стимули от тялото и прави нужните корекции, за да поддържа баланс. За да намали телесната температура, хипоталамусът повишава циркулацията на кръвта близо до кожата, като не позволява на вените да се свиват. Това още повече допринася за отока и тежестта в краката.

 

Как да избегнем симптомите на венозна недостатъчност?

Прост, но ефективен начин за противодействие на отока е добрата хидратация – препоръчително е да приемате не по-малко от 1,5 - 2 литра вода на ден. Важно е да се придържате към здравословна диета и да избирате храни като ядки, риба и други богати на протеини продукти. Не забравяйте да избягвате излишната сол и кофеин, които са често срещани причини за задържане на вода.

Изберете правилните обувки. Избягвайте твърде тесни обувки, високи токчета или твърде равни като джапанки. Ходете боси възможно най-често, за да подпомогнете правилното кръвообращение. През нощта поддържането на краката ви леко повдигнати може също да бъде много полезно.

 

Как да облекчим вече появили се оток и тежест в краката?

Ако усещате напрежение и тежест в краката, направете бърз масаж на прасеца, което ще подобри циркулацията на кръвта! Редовно правете студени вани на краката, това ще свие вените и ще подобри значително симптомите! Избягвайте продължителното застояване на едно място – дори кратка 30-минутна разходка може да направи чудеса за кръвообращението!

При по-изразени симптоми може да се наложи ползването на т. нар. компресионни чорапи. Те са по-стегнати от обикновените чорапи и притискат вените и околните тъкани, като по този начин не позволяват образуването на отоци.

 

Лекува ли се венозната недостатъчност?

Венозната недостатъчност е широко понятие, което включва в себе си различни симптоми от усещане за тежест в топло време, до видими разширени вени. За да се избере правилното лечение, е нужно да се установи точната причина и тежест на състоянието. Това може да се направи от специалист - съдов хирург или ангиолог чрез цветно визуализиране на вените и тяхната структура с помощта на доплер-ехограф. Не препоръчвам самоназначаването на терапия, тъй като това често може да влоши състоянието или да се пропуснат важни симптоми, които трябва да се диагностицират прецизно и навреме.