Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Университетска болница „Лозенец“ организира безплатни прегледи по случай Световния ден за борба с диабета

Инициативата е с любезното съдействие и подкрепа на БУЛМАР МЛ ООД

 

     Всяка година на 14-ти ноември отбелязваме Световния ден  на захарния диабет, който се чества от 1991  под егидата на Световната здравна организация, а от 2007 г. е официално признат и от ООН. Датата е избрана неслучайно, защото тогава е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест  през 1921 г., извлича инсулин от панкреаса на куче. С  това откритие двамата учени променят облика на заболяването и две години по-късно получават Нобелова награда.

    Световните статистики сочат, че на всеки 10 секунди по двама души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията, свързани със заболяването. В България броят на болните надхвърля 505 000.  По данни на последния изнесен доклад на Световната здравна организация (СЗО), в света над 537 млн.  души на възраст между 20 и 79 години страдат от диабет. Предвижда се до 2030 г. техният брой  да нарасне до 643 млн., а до 2045 г. - до 783 млн. души.

     Основните  рискови фактори за развитие на диабета са наднорменото тегло,   наличието на първостепенна родственост на болни с това заболяване, заседналият и нездравословен  начин на живот – висококалорийно хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.                   Симптомите, които насочват към нуждата от консултация с ендокринолог, са силно изразена жажда, често уриниране, загуба на тегло, увеличен апетит, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, болка и изтръпване по крайниците. При голяма част от хората с диабет тип 2  липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално-значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

Във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с диабета,  на 14 ноември 2022 г.,  в Университетска болница „Лозенец“, ул. „Козяк“, № 1, се организират безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи при ендокринолог.

Лабораторните изследвания  се провеждат в манипулационната на Клиничната лаборатория от 07.30 до 10.00 ч., задължително на гладно и без консумация на кафе. Препоръчително е да не се приема храна 12 часа преди провеждането на лабораторните изследвания. Пакетът изследвания включва гликиран хемоглобин, креатинин, чернодробни ензими. Резултатите се получават в рамките на работния ден (лично или по интернет).

Явилите се на лабораторните изследвания ще получат  консултация при ендокринолог. След приключване на лабораторните изследвания следва измерване на тегло и талия за оценка на антропометричните показатели. Прегледите при ендокринолог ще се провеждат от 11.00 ч. в кабинет по вътрешни болести на първия етаж на Медицинския център.

Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

С подкрепата на Булмар.бг