Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

УМБАЛ „Лозенец“ ще отбележи Световния ден за борба със затлъстяването – 11 октомври с безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи

Инициативата е с подкрепата на БУЛМАР МЛ ООД

На 11 октомври отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия.

Свръхтеглото не е само естетически проблем, а преди всичко социален и медицински, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество.

„Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета.“ – думите на изтъкнатия български драматург и писател Стефан Цанев, изречени през 1991 г., се оказват пророчески. По данни на Световната здравна организация между 30 и 80 % от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване. Особено тревожна е статистиката при децата – 20% от европейчетата са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от затлъстяване. Специалистите алармират, че ако тенденциите за повишаване на случаите на затлъстяване се запази, ние ще сме първото поколение, чиито родители ще го надживеят и това ще е в пряк резултат от храненето ни.

България не прави изключение от общите европейски тенденции. В сравнение с другите страни в ЕС ние се нареждаме на 5 място по затлъстяване и свръхтегло при децата.

Затлъстяването и свръхтеглото водят до редица допълнителни и потенциално смъртоносни заболявания. Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и др.

Традиционно страната ни  отбелязва Световния ден за борба със затлъстяването с провеждането на редица инициативи в насока превенция на наднорменото тегло и повишаване културата на хранене.

В тази връзка  на 11 октомври 2022 г. в Университетска болница „Лозенец“, ул. „Козяк“, № 1, се организират безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог.

Лабораторните изследвания ще се провеждат в манипулационната на Клиничната лаборатория от 08.00 до 11.00 ч. задължително на гладно и без консумация на вода. Пакетът изследвания включва инсулин, глюкоза и пикочна киселина. Резултатите се получават в рамките на работния ден (лично или по интернет).

Явилите се на лабораторните изследвания, след тяхното приключване, ще получат консултация при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог. Ендокринната консултация, която ще бъде извършена от доц. д-р Малина Петкова, ще бъде с акцент инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

По време на гастроентерологичния преглед, д-р Петър Кандиларов ще извършва ехографска диагностика на коремни органи с фокус върху черен дроб и метаболитен синдром.

Прегледът при кардиолог, който включва измерване на кръвното налягане, ЕКГ (електрокардиограма) и физикален кардиологичен преглед, ще бъде извършван от  д-р Джем Фърънджъ и д-р  Ирина Льоскова. 

Консултациите при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог ще се провеждат в кабинетите на първия етаж на Медицинския център.

Заявките за безплатните дерматологични прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

С подкрепата на Булмар.бг

Истината за теглото
Информация за науката, изучаваща затлъстяването, причините за него, възможностите за лечение. Мнението на хората, живеещи със затлъстяване, на техните семейства, академичната и медицинска общности.
Повече: www.truthaboutweight.global