Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Президентът Румен Радев откри Академията по планинска медицина в болница „Лозенец“

Академията по планинска медицина-Зима  в Университетска болница „Лозенец“ се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими, както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина. 

Доц. д-р Олег Чолаков, началник на Клиниката по коремна хирургия и президент на Българското дружество по планинска медицина, както и организатор на инициативата, посочи, че е горд от факта, че на медицински форум присъстват президента, както и министърът на здравеопазването.

В своето приветствие д-р Христо Стоянов, директор на болница "Лозенец", изрази надежда, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в областта на планинската медицина и че се поставя началото на систематично изучаване на тази специфична материя в медицинското знание. „Искрено се надявам  с помощта на академичната общност на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", тази специалност да бъде включена в програмата за обучение на медиците“, заяви д-р Стоянов.

При откриването на събитието президентът посочи, че ръстът на туристите в зимните курорти, спрямо миналата година, е 24%, а спрямо 2019- 9%. "България може да се утвърждава като добра и надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и зимния туризъм, ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората", каза Радев. Именно заради това президентът приветства откриването на Академията по планинска медицина. 

„Радвам се, че най-сетне спешната медицинска помощ по въздух се задвижва организационно“, каза държавният глава.

“Хеликоптерите не решават нищо сами по себе си, защото много хора си мислят, че идват хеликоптерите и имаме HEMS, хеликоптерите са най-лесната част, защото тук се касае за една изключително сложна система от много подсистеми и компоненти. На първо място, освен хеликоптерите, трябва да имаме подготвен летателен състав. Тепърва ние започваме да готвим летателен състав, а подготовката отнема години”, подчерта президентът. Трябва да има и инженерно-технически състав, подготвен медицински състав, бази за домуване на хеликоптерите, система за комуникация, лицензирани площадки по редица медицински заведения в цялата страна, оперативен координационен център, ясно разпределение на въздушното пространство, коментира Радев.

“Тази система е много сложна, нейното създаване и подготовката на хора ще отнеме много време”, допълни той.

Държавният глава съобщи, че първият хеликоптер ще пристигне през декември т.г., вторият - през юни 2024 г. и така по два на година до 2026 г.“, уточни президентът Радев