Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Предстои грипна вълна в края на месеца - кои са най-честите симптоми?

Грипната вълна настъпва, пикът на вълната се очаква в края на януари и началото на февруари. Щамовете "Виктория" и "Дарвин" атакуват . Детските отделения в болниците са препълнени, а пред кабинетите на личните лекари вече има опашки.

Симптомите са класически - внезапно начало, температура около 38-39 градуса, болки в мускулите и ставите, отпадналост. В началото има суха дразнеща кашлица, по-малко характерна е появата на хрема. Какво да очакваме от грипната вълна тази година и подготвени ли са болниците, отговорите потърси Цанка Николова.

Пулмологичното отделение на болница "Лозенец" е доста натоварено. В медицинския център за лекарите също няма почивка. В готовност са да приемат пациенти с оглед на предстоящия пик на грипа.

"Температурата от 38-39 до 40 градуса, болките в мускулите, в повечето случаи протича с респираторна изява, т.е. с чести пневмонии, бронхити и кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите продължава доста дълго време между 7 и 10 дни бих могъл да кажа", обясни Йордан Христов, лекар в медицински център "Лозенец".

А заради усложненията след грип и след ковид в болницата имат разработени пакети, които да помагат за профилактика на пациентите. Във Варна също има значително повишаване на случаите на грип, както и на остри-респираторни заболявания. Почти 50 са болните от грип, не всички са стигнали до болница. И там, както в цяла България, очакват пика на грипа в края на януари.

"Когато носихме маските по ковид пандемията 2021-2022 този пик на грип и острите респираторни заболявания се изтегляше чак март-април месец, защото тогава сваляхме маските, т.е. те са една добра бариера срещу тези заболявания", каза доц. Цонко Паунов, директор на РЗИ - Варна.

Тази година грипната вълна започна по-рано, обясни и директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Обичайно към края на декември изолираме първите вируси, докато сега доказахме още в края на ноември. Така че една по-рано започнала вълна, която се очаква и по-късно да свърши, ще обхване значителен брой хора".

Грипът тази година се завръща, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Поне засега паралелно вървят почти еднакво са представени и H1N1 -щамът "Виктория" и H3N2 "Дарвин", който очаквахме, че ще е водещ. В момента в България хващаме еднакъв брой и от двата щама", каза той.

Най-уязвими отново са хронично-болните, често боледуващите малки деца и хората над 65 години.

"Ние затова и програмата, която сме направили за достъп до грипни ваксини, касае точно хората над 65 години, за да имат достъп безплатно до тази ваксинация. Много хора се възползваха тази година, дори не стигнаха предвидените 190 000 дози", уточни доц. Кунчев.

А COVID-19, който сякаш остана на заден план, все по-често се възприема като другите респираторни заболявания. И дори да се повиши заболеваемостта, протичането няма да бъде тежко, тъй като отново се касае за по-леко протичащия Омикрон. Притесненията на специалисти идват на фона на отпадане на ограниченията в Китай и празненствата около Лунната нова година.