Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Поредна успешна чернодробна трансплантация в болница „Лозенец“

Екипът на проф. д-р Любомир Спасов извърши спешна чернодробна трансплантация на 13-годишно българче, транспортирано с военен самолет „Спартан“ от Атина. Придвижването на пациента стана със съдействието на премиера Бойко Борисов, Министерството на външните работи, здравното министерство и българското посолство в Атина. Спортистът Христо Стоичков стана благодетел на малкия Таньо.

На 18 декември 2011 г. 13-годишният Таньо Костов е приет в болницата в гр. Ливанатес, Гърция с диагноза жълтеница. Часове по-късно става ясно, че състоянието на детето е по-сериозно и Таньо е препратен към детска болница в Атина, където след седмица детето изпада в кома. Специалистите от детската болница „Ая Кирияку” в Атина поставят диагноза тежка чернодробна недостатъчност и подготвят родителите на Таньо за „най-лошото“. От болницата обясняват на близките, че в Гърция не се извършват трансплантации на черен дроб от жив донор, а подходящ трупен донор в момента няма.

Близки на семейството се свързват с Посолството на България в Атина, което от своя страна уведомява Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Премиерът Бойко Борисов е информиран лично, след което се разпорежда да бъде направено всичко небходимо за детето. Таньо е транспортиран с гръцки военен самолет „Спартан“, придружен от лекарски екип от болницата в Атина. На летище София пациентът е посрещнат на 26 декември 2011 от екипа на проф. д-р Спасов от болница „Лозенец“.

„Приехме Таньо в много тежко състояние, с кома, колабирал черен дроб, оток в мозъка, с начеваща полиорганна недостатъчност и множество кръвоизливи. Беше свикан спешен консилиум в 23 ч. на 26 декември със участието на трансплантационния ми екип, директора на ИАТ доц. Силви Кирилов и доц. Христо Желев от „Университетска специализирана болница за активно лечение по педиатрия“, София. Бяхме наясно, че шансовете за успеваемост са само 10%, но взехме решение и назначихме операцията за 6 ч. на 27 декември. Донор стана бащата на Таньо – Пенко, а операцията продължи над 14 часа”, разказа проф. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец“.

Таньо Костов и семейството му живеят от 7 години в Гърция. Родителите работят в маслинодобива и разказват, че са избрали да емигрират, за да осигурят по-добро бъдеще за Таньо и по-малката му сестра – Мария. Разказват още, че синът им е много енергично и усмихнато дете, обича да играе футбол, а негов идол е Христо Стоичков.

УБ „Лозенец” извършва уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е извършило досега над 80 трансплантации, 22 от които са направени на деца.