Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

От първо лице: Да получиш шанс за нов живот след трансплантация

Петима души бяха трансплантирани след две донорски ситуации този месец.

Златин и Цветомира от деца имат проблеми с бъбреците. Той е в листата на чакащите за трансплантация от 3 години и половина, а тя от около 3 месеца. На 7 март двамата получават неочаквана вест:

- Казаха, че съм одобрен за трансплантация и да пътувам за София, разказва Златин.

- В първия момент просто не знаех къде се намирам. Беше така като някакъв сън. Просто не знаех дали наистина се случва, казва Цветомира.

Че са одобрени за трансплантация чуват още четирима души, но изследванията показват, че най-подходящи за операцията са Златин и Цветомира.

- Изобщо не мислех,ч е съм включен в списъка. Не мислех,че някога ще се обадят, казва Златин.

-Това си е едно чудо наистина. За мен и за семейството ми. Защото човек може да живее с диализата, но не се чувстваш истински жив, казва Цветомира.

На 8-ми март екипи на столичната болница "Лозенец" присаждат бъбреците на млад мъж изпаднал в мозъчна смърт на Цветомира и Златин.

- Бъбречната трансплантация технически погледнато винаги е успешна. Но какво става с органа. Проследяват се функциите на бъбречните показатели и по това се разбира дали вървим в правилната посока. Дали нещата тръгват на добре. А тук тръгнаха още на другия ден, казва д-р Борил Петров - началник на клиника по Урология в УМБАЛ "Лозенец".

След операцията Цветомира и Златин се надяват в бъдеще да не им налага да ходят на хемодиализа.

- Вече съм човек с бъдеще. Имам мечти. Мисля да започна някаква работа, надява се Златин.

- Мечти - да сме здрави. Най-вече да мога да се радвам на детето и семейството си, което за мен е най-важното. Да работя нормално, казва Цветомира.

Могат да ходят на работа, могат да живеят пълноценно. Това е важно и за нас. Не само за трансплантираните пациенти, казва д-р Емилия Йорданова - началник на отделение по диализно лечение, УМБАЛ "Лозенец".

За бъбречна трансплантация у нас чакат 867 души.

Репортаж: БНТ