Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Нов COVID вариант: Мутацията, открита във Великобритания, е по-заразна от „Омикрон“

Нова мутация на COVID-19, за която се счита, че е по-заразна от “Омикрон”, набира скорост във Великобритания, предупреждават епидемиолози.

Мутацията е открита за пръв път в Обединеното Кралство в края на януари. Носи името XE и представлява хибрид между подвариантите на „Омикрон“.

„Това означава, че в един организъм са се появили и двата типа „Омикрон“, в резултат на което се е получила рекомбинация. Такива неща се случват при вирусите“, обясни доц. Велислава Терзиева. Счита се, че този подвариант е с около 10% по-заразен от досегашните мутации. Вирусолози очакват ръст на заразата.

„Мисля, че чак толкова голям скок, колкото досега гледахме - едва ли. Ще има увеличаване обаче на случаите“, добави тя.

 

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова не изключва нова COVID вълна от есента.

“Все още предстои да се определени до колко този вариант ще заобикаля имунитета. При ваксинираните лица заболяването протичат много по-леко. Вероятно ще се наложи ваксината за COVID-19 да бъде сезонна“, заяви тя.

Д-р Бацелова успокоява, че няма данни този подвариант да е по-опасен или с различни симптоми. Освен във Великобритания, случаи има и в САЩ, Тайланд и Индия.