Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Славена Стойкова, началник отделение по очни болести в УМБАЛ „Лозенец“: Некоригираните диоптри са честа причина за кривогледство при децата

Д-р Славена Стойкова е завършила медицина с отличие в Медицинския университет в София през 2002 г. Води занятия по офталмология на студенти от специалност „Медицина“ на Медицинския и други факултети на Софийския университет. Участва в научни конференции, симпозиуми и конгреси, както и в редица обучения в страната и чужбина. Има професионални интереси в областта на социално значимите очни заболявания и на детската офталмология.

Доктор Стойкова, от 12 септември болница „Лозенец“ стартира безплатни офталмологични прегледи за деца в предучилищна възраст. Защо е важно да се следи зрението на децата точно в този етап от развитието им?

Престъпването на училищния праг на 6–7 години е нов етап в живота на децата, сериозна крачка към ангажиментите на големите, промяна в режима и в стереотипа на поведение. Налага се зрително натоварване и задържане на вниманието през повече от половината ден, с по-кратни почивки, по-малко игри за възстановяване, повече статичност пред книгите на чина. Тези фактори изваждат наяве зрителни несъвършенства, с които детето е успявало да се справи до този момент. Ако тяхното неглижиране продължи, се очакват обучителни затруднения, влошаване на постиженията и нежелание за учене. Трябва да се отбележи, че оплаквания от страна на детето обичайно липсват. Всичко това е напълно преодолимо с профилактични посещения при очния специалист, като обикновено децата намират прегледите забавни и интересни и съдействат с удоволствие.

Последните две години преминаха до голяма степен в онлайн обучение. Увеличи ли се броят на учениците, при които се появяват проблеми с очите?

Това е спорна тематика, с която може доста да се спекулира. Със сигурност нарастването на екранното време се отрази неблагоприятно върху общия тонус и развитие на децата, очното здраве също е част от това. Има редица български и международни публикации, в които се дискутира нарастване на откриваните рефракционни отклонения. Със сигурност оплакванията от дискомфорт, сълзене, замъгляване и зачервяване на очите, доведоха много подрастващи за консултация в очните кабинети.

Масова тенденция е още от ранна възраст децата да са с телефон или таблет в ръка. Какво съветвате родителите, когато дойдат с децата си при вас?

Електронните устройства следва да се използват разумно и с мярка. Нека не забравяме, че те са и незаменим източник на информация, на възможности за образоване и усъвършенстване, на контакт с любими хора, които са далеч или в невъзможност за лична среща. Проблеми се пораждат, когато детето е принудено да се самозабавлява, защото родителите са заети и сърфирането в интернет е чудесно решение за тях. Подрастващите стават толкова зависими от своите електронни устройства, че започват да проявяват симптоми на пристрастяване, на нервност и раздразнителност, оплакванията от зрението само съпътстват нарушения сън, метаболизъм и нормален ритъм на живот.

На каква възраст трябва да се извърши първият очен преглед на детето?

Обичайно, с цел профилактика, препоръките са децата да посетят кабинет на очен специалист на една, три и шестгодишна възраст.

При какъв процент от недоносените бебета, ползващи кувьози, се появяват проблеми със зрението и по-чести ли трябва да бъдат при тях прегледите при специалист?

Преждевременното раждане освен с ниско тегло е свързано и с незрялост на всички органи и системи. Недоносените деца имат нужда от специфични грижи, тяхното здраве и развитие е поверено на грижите на педиатри неонатолози. В съвременни условия усложненията при бебета, пролежавали в кувьози, са сведени до минимум. По принцип при тях се наблюдава по-висока честота на някои очни проблеми: рефракционни отклонения, кривогледство, мързеливо око и др. Очните усложнения доказано се дължат не толкова на кислородотерапията в кувьоза, а на незавършеното развитие на ретинните съдове към момента на раждането. На скрининг за ретинопатия на недоносените подлежат най-общо родените с тегло под 2000 г и гестационна възраст, по-малка от 32 седмици, т.е. месец и половина преди очаквания термин, както и по-големи бебета по преценка на неонатолога. Те започват много преди изписването, още докато детето е в неонатологичното отделение.

Професионалните ви интереси са свързани и със страбизма (кривогледство). Кои са основните фактори за появата на това заболяване?

Честа причина са некоригирани диоптри при децата. Понякога се наблюдава наследственост, има фамилии, в които това е ясно проследимо. Нерядко кривенето съпътства други заболявания на детето, а в много случаи причината остава неизяснена.

Около 3% от децата под 6 години страдат от амблиопия (мързеливо око). Какво е лечението и за какви оплаквания трябва да следят родителите?

За съжаление амблиопията остава неразпозната до училищна възраст, ако не се извършва насочена профилактика. Децата нямат оплаквания, родителите не забелязват симптоми на намалено зрение, защото пациентите виждат чудесно, но де факто ползват само едното си око. Самото наименование „мързеливо око“ показва, че се касае за око без патологични промени, което не достига оптимална функция поради различни причини, които възпрепятстват сензорната му стимулация. Такива могат да бъдат разлика в диоптрите на двустранно кривене, намалена прозрачност на очните среди, напр. вродено перде и пр. Лечението се състои в установяване и преодоляване на причината за намалено зрение. Много често се налага изключването на доминиращото око, например чрез закриването му с непрозрачна превръзка, изписване на специални филтри за очила, поставяне на капки за разширяване на зеницата и др.


Диабетната ретинопатия е често срещано усложнение при страдащи от захарен диабет. Колко често пациентите с диабет трябва да се преглеждат?

Диабетната ретинопатия е състояние на увреждане кръвоносните съдове на окото заради повишена пропускливост и оток на капилярите, поради което намалява притокът кръв и ретината страда от липса на кислород и хранителни вещества. Често остава неразпозната, докато не се появят симптоми, като например замъгляване на зрението, затруднено четене, петна пред погледа и др. При диабетици на лечение с инсулин – тип 1 над 15 гв, очният скрининг започва 5 години след поставяне на диагнозата, а при неинулинозависими пациенти тип 2 – при откриване на заболяването. Ако няма промени, при диабет тип 1 прегледите са веднъж годишно, а при тип 2 – след 18 месеца. Препоръчва се акуратен контрол на нивото на кръвна захар и профилактика на други усложнения. Ако се открие ретинопатия, се обмислят възможности за лечение с лазер или медикаменти, преразглежда се антидиабетната терапия, контрола на кръвна захар, кръвно налягане, мастен профил и прочие. Последващите прегледи се насрочват индивидуално според пациента.

Вестник Филтър
14.09.2022