Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Антони Михайлов: Мечтата ми бе да участвам в трансплантационен екип, тя се сбъдна

Д-р Антони Михайлов е завършил медицина в МУ - Плевен. Започва работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца. От 2012 г. е част от екипа на Клиниката по хирургия в Университетска болница "Лозенец". Участва активно в работата на трансплантационните екипи от специалисти в лечебното заведение.  

Интервю в здравния портал: Zdrave.net

 

Д-р Михайлов, болница „Лозенец“ бе една от първите, които отвориха врати за украински бежанци, а Вие самият бяхте в екипа, приел в самото начало жена от Украйна, която се нуждаеше от спешна операция. Разкажете накратко за тази случай.


Интересното за този случай беше, че тази млада жена беше избягала от болницата в Одеса на втория ден след хирургическа интервенция. Въпреки че не се е била възстановила от операцията, тя е предприела едноседмично пътуване от Украйна, за да спаси осемгодишния си син. Тя е рискувала, като е шофирала сама автомобила си и това е довело до усложнения в здравословното й състояние, което я е накарало да потърси медицинска помощ в нашата болница.

След първоначалния преглед и оценка на състоянието й, с колегите взехме решение да я хоспитализираме и да завършим започнатото от колегите в Украйна лечение. Наложи се да извършим допълнителна оперативна интервенция, вследствие на което здравословното й състояние се подобри и след няколкодневен престой при нас, тя бе изписана в добро общо състояние.

 

С какво чувство, Вие и колегите Ви поехте лечението на тази пациентка, какво запомнихте от среща си с нея?


Чувството е същото като при приема на всеки друг пациент. Хората отиват на лекар с някакъв проблем. Това са хора, които изпитват болка. Ние не ги делим по етнически, религиозен, социален или някакъв друг признак. Нашата мисия и цел е да им помогнем и да разрешим техния проблем. Колкото до нашата украинска пациентка - тя е една смела млада жена със силен дух.

 

В началото на кариерата си сте работили като детски хирург. На какво Ви научиха децата?


Като завърших медицина, започнах работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца. Там останах две години.

Децата могат да те научат на едно – на искреност и честност. Децата не лъжат, те са най-искрените пациенти, ако спечелиш доверието им. Затова трябва да бъдем искрени с тях и да им обясняваме търпеливо какво им предстои, за да бъдат излекувани.

 

Как се появи интересът Ви към трансплантациите?


Мечтата на всеки млад лекар е да има възможността да участва в трансплантационен екип, за това мечтаех и аз. Когато започвах работа в УМБАЛ „Лозенец“ като специализант преди 10 години, пред мен се разкри възможност да стана част от екипа за чернодробни трансплантации, за което съм безкрайно благодарен и щастлив.

Оттогава до настоящия момент съм участвал в почти всички трансплантации при възрастни и деца. Предоперативната подготовка и следоперативното проследяване на тези пациенти е продължаващ дълго процес. Той включва висококвалифицирани специалисти от различни специалности. За мен е чест и удоволствие да съм част от този процес.

 

Кои са учителите Ви в хирургията?


Първият ми учител в хирургията е д-р Иван Чолашки от врачанската болница. С него направих първите си стъпки в хирургията. Човекът, който ми е дал най-много в тази област и направи от мен това, което съм в момента, е доц. Радосвет Горнев от нашата болница. През годините имах щастието да се уча и да трупам опит от такива светила в българската хирургия като проф. Тома Пожарлиев, проф. Румен Пандев, проф. Любомир Спасов и доц. Николай Белев.

 

Кои човешки качества цените най-много?


Ценя най-вече честността и искреността.

 

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?


Сноубордист съм. През зимата карам сноуборд. Работя доста, почивам малко. Това е животът на един лекар.

 

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите?


Пожелавам им здраве и спокойствие. Когато един лекар е спокоен, той може да работи нормално и да помага на своите пациенти.