Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Деканът на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Дорина Асенова откри ХІ-та Национална студентска академия по хирургия

Днес, 16.12.2022 г. в УМБАЛ „Лозенец“ беше даден старта на традиционната Национална студентска академия. Проявата се организира от болница „Лозенец“, Медицински факултет - СУ "Климент Охридски" и АСМБ-СУ и се радва на голям интерес от бъдещите лекари - участниците тази година са най-многобройни – 138. Те са от всички курсове на медицинските факултети у нас, както в столицата (СУ „Св. Климент Охридски, Медицински университет), така и от медицинските университети в Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Бургас.

На откриването на събитието присъстваха деканът на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Дорина Асенова, директорът на лечебното заведение д-р Христо Стоянов, доц. д-р Радосвет Горнев, основател на Академията, ръководител на Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология“, д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия, главната сестра Снежана Ранчова.

В своите встъпителни думи деканът на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Дорина Асенова припомни първите стъпки на Академията преди 11 години и трудностите покрай нейната организация и провеждане. Доц. Асенова благодари на ръководния екип на болницата в лицето на д-р Христо Стоянов за подкрепата и на доц. Радосвет Горнев за ентусиазма и пожела на участниците: „Успех, успех, успех и усмивки“.

В своето приветствие директорът на лечебното заведение д-р Стоянов пожела успех на Академията и заяви, че студентите винаги могат да разчитат на подкрепата на ръководния екип на болницата за всяка тяхна инициатива като припомни успеха на Лятната академия по спешна медицина.

Официалната част на събитието продължи с експозето на доц. д-р Радосвет Горнев, основател на Академията, ръководител на Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология. Той сподели вълнението си, благодари на организаторите и всички присъстващи студенти като акцентира на факта, че голяма част от първите участници в Академиите вече са водещи специалисти в различни хирургични клиники.

Водещите на събитието обявиха и благородната кауза, около която да се обединят всички участници – събирането на средства за лечение на малката Нелис от Велико Търново.