Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Бойко Борисов и д-р Стефан Константинов посетиха болница „Лозенец” за изписването на Таньо

Екипът на проф. д-р Любомир Спасов изписва днес Таньо, 13-годишното момче, претърпяло спешна чернодробна трансплантация. Премиерът и здравният министър, оказали съдействие при транспортирането на пациента от Атина, присъстваха на  събитието.

На 27 декември 2011 г. Таньо Костов претърпя спешна чернодробна трансплантация, след като бе препратен в много тежко състояние и кома от детска болница в Атина. Лично премиерът Борисов, Посолството на България в Атина, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации съдействаха за транспортирането на пациента до УБ „Лозенец“, която е една от малкото болници в Източна Европа, извършваща чернодробни трансплантации от жив донор.

„Приехме Таньо в много тежко състояние. Бяхме наясно, че шансовете за успеваемост са само 10%, но взехме решение и оперирахме. И днес, един месец след операцията, изписваме едно здраво дете”, разказа проф. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец“.

„Трябва да се отбележи и високият професионализъм на гръцките ни колеги от Детска болница „Панайотис и Ая Кириаку“ в Атина. Тяхната помощ при транспортирането също беше решаваща. Това е чудесен пример за кооперация на лекари от две страни в рамките на Европейския съюз”, добави проф. д-р Спасов.

Болницата извършва и уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е извършило досега над 80 трансплантации, 22 от които са направени на деца.