Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ Лозенец“ за Световния ден за превенция на раковите заболявания - 16 ноември

Инициативата е с любезното съдействие и подкрепа на БУЛМАР МЛ ООД

Университетска болница „Лозенец“ ще отбележи  Световния ден за превенция на раковите заболявания -16 ноември, с безплатни лабораторни и последващи медицински прегледи за  превенция на рак на простатата и рак на дебелото черво .

Ракът на простатната жлеза е най-честото злокачествено заболяване у мъжете в Европа и е на второ място като причина за смърт след рака на белия дроб. В повечето страни от Европейската общност като цяло смъртността от този вид рак е с тенденция да намалява(8-14/100 000). През 2015 г. тя е спаднала до 10.7/100 000 и продължава да намалява, за разлика от нашата страна, Румъния и Русия, където все още продължава да расте.

Д-р Борил Петров, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Лозенец“, препоръчва на мъжете след 50-годишна възраст, дори да нямат уринарни оплаквания, да изследват ПСА (туморния маркер за простатата) и да се подлагат на преглед при специалист веднъж годишно. Ако са налице  данни за фамилност на заболяването, тази възрастова граница трябва да се свали на 45, даже 40 години, категоричен е д-р Петров. Важно е да се знае, че ракът на простатната жлеза се развива бавно и дълго време остава ограничен вътре в простатата.

Ракът на дебелото черво е на второ място като честота и причина за смърт от ракови заболявания при мъжете и жените. При жените на първо място остава ракът на гърдата, а при мъжете ракът на дебелото черво измести от второто място рака на белия дроб.

През последните 20 години все повече се увеличават случаите на колоректален карцином. Той съставлява повече от 95% от злокачествените тумори на червата и засяга по-често мъже. След  45-годишна  възраст честотата на заболяванията се увеличава  и при двата пола и достига своя връх в най-високата възрастова група – 75+. Най-често засегнати са лица между 70 и 75 години. Възможно е карциномът да се развие и в по-ранна възраст при наличие на генетична предразположеност.

Тоталната колоноскопия се е наложила като златен стандарт при превенцията на карцинома, заявява д-р Герасим Темелков, гастроентеролог в УМБАЛ „Лозенец“. За жалост все още много хора изпитват страх от самото изследване. Той обаче е напълно безпочвен, тъй като при правилно провеждане усложненията са изключително редки. Самото изследване е напълно безболезнено, когато се провежда под упойка и в ръцете на опитен ендоскопист отнема не повече от 20 минути, коментира д-р Темелков. За да се постигне най-добър изход от заболяването, е изключително важно ранното му откриване. Затова се препоръчва тотална колоноскопия на всеки 10 г. след 50-годишна възраст и на всеки 5 години при лица с фамилна обремененост и рискови групи.

Двамата ни специалисти д-р Борил Петров и д-р Герасим Темелков  напомнят да се  грижим за себе си, да водим здравословен начин на живот, да  внимаваме как се храним,  да спортуваме  и не на последно място  - да  посещаваме профилактични прегледи при съответните специалисти.

При ранна диагностика онкологичните заболявания не само са лечими, но и са предотвратими.

На 16 ноември 2022 г .от 07.30 до 10.00 ч.   в  манипулационната на Клиничната лаборатория на Университетска болница „Лозенец“, ул. Козяк,  № 1 ще се проведат лабораторните изследвания.  За превенция на рака на простатната жлеза се прави изследване на туморни маркери за простатата.

Явилите  се на лабораторните изследвания ще получат съответно консултация при уролог (за профилактика на рак на простатата) и преглед при гастроентеролог(за превенция на рак на дебелото черво).

Консултациите при уролог ще бъдат извършвани от 09.00 ч. в Урологичния кабинет на 1 етаж на Медицинския център.  Прегледът  може да включва и ехографско изследване на остатъчна урина по преценка.

Медицинските консултации при гастроентеролог, включващи ехографски прегледи започват от 10.30 ч. в Гастроентерологичния кабинет на 1 етаж на Медицинския център.  

Предварителното записване може да бъде осъществено чрез контактната ни форма за безплатни медицински прегледи или на  е-mail: medical@lozenetz-hospital.com., както и на тел. 02 96 07 682

 

С подкрепата на БУЛМАР МЛ ООД