Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

„Младите лекари“: Историята на анестезиолога д-р Младен Таиров от болница „Лозенец“

Около 340 са жителите на малкото село Жижево, в община Сатовча. Единственото училище в селото е „Яне Сандански“ до 4-ти клас. Именно там завършва началното си образование д-р Младен Таиров, а пътят от там до Спешното отделение на болница „Лозенец“ е продължаване на семейна традиция.

"Желанието ми се появи още в детска възраст, поради това че баща ми работи като фелдшер на село и от там започва интересът ми към медицината. Записах се в Стара Загора, първоначално не ми хареса идеята да съм в голям град, какъвто е София и затова реших да кандидатствам в Стара Загора."

д-р Младен Таиров, началник на Спешно отделение в УМБАЛ „Лозенец“

След като завършва Тракийския университет, д-р Таиров започва първите си стъпки в професията в общинската многопрофилна болница в Гоце Делчев.

„Първоначално като завърших нямаше възможност за специализация, нямаше места. Имаше няколко години, които бяха с нулев прием. След това започнах работа в болницата в Гоце Делчев, докато се обявят места за специализация. В последствие като се обявиха, се явих на конкурс в София и така започнах да специализирам в болница „Св. Екатерина“. Доста време работих там, но в течение на времето ми се наложи да потърся друго място и да се преместим по обективни причини. Така през 2017 г. Попаднах в болница Лозенец по покана на тогавашния началник на Спешно отделение и от тогава съм част от екипа на болницата“, коментира д-р Таиров.

Към днешна дата д-р Младен Таиров завежда Спешното отделение на болницата, което посреща пациенти с различни оплаквания. Наред с това, младият лекар е и практикуващ анестезиолог в операционната дейност на лечебното заведение.

Лекарят разказва, че един от най-трудните моменти в неговата кариера е бил периодът на пандемията от Ковид. Тогава освен задълженията си в болница „Лозенец“, той доброволно се отзовава на помощ и на общинската болница в Гоце Делчев.

"Имам връзка с колегите от болницата в Гоце Делчев и с нейния директор и при необходимост и когато имам възможност също помагам на дейността на болницата. Доколкото си спомням точно болницата там остана без анестезиолог. Да, точно тогава се налагаше да отивам за по няколко дни и да помагам с каквото мога. Да, човек осъзнава тези неща точно когато настъпи нужда от професионалисти и специалисти."

д-р Младен Таиров, началник на Спешно отделение в УМБАЛ „Лозенец“

Професията „Анестезиолог“ е сред дефицитните в българската здравна система. Все по-малко млади лекари избират тази специалност.

Според д-р Таиров основна причина може би е невъзможността за работа в извънболнична обстановка, каквато е възможността за останалите специалисти.
„От вътрешни болести могат да работят в ДКЦ или да си отворят собствен кабинет. Тази възможност не съществува при нас“, посочва медикът.

Въпреки това д-р Таиров не губи мотивацията си за каузата да спасява животи, даже напротив, препоръчва професията си на бъдещите млади лекари.

Вижте още във видеото на euronews.