Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

д-р Васил Козаров: Ковид повиши много броя на болните от сърдечно-съдови заболявания

Ще се борим дълго с последиците от пандемията, категоричен е д-р Васил Козаров

Веднага след острата фаза на пандемията от Ковид-19 - броят на болните от сърдечно-съдови заболявания се е увеличил значително. Това каза в ефира на предаването "Директно" съдовият хирург д-р Васил Козаров от болница "Лозенец". 

По думите му една от основните причини е, че в активния период на пандемията голяма част от пациентите с различни диагнози бяха лишени от достъпност до здравеопазване.

На този фон обаче вирусът причинява немалко усложненияа пост-Ковид синдромът е феномен, чийто последици предстои да бъдат анализирани, коментира още д-р Козаров.

"Факт е, че Ковид-19 нанесе много щети на сърдечно-съдовата система на всички пациенти. Ние, като съдови лекари, никога не сме преглеждали толкова пациенти, развили съдови заболявания, различни емболии и тромбози, колкото в месеците на пика на Ковид. Пост-Ковид синдромът е феномен, не само медицински, но и социален, икономически, дори политически", смята съдовият хирург.

Медия: BGONAIR
08.12.2022