Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Уникална трансплантация на бъбрек даде шанс за нов живот на 26-годишен пациент

БНТ
Предаване: Говори сега, 05.06.2022

Уникална за България трансплантация в болница "Лозенец" даде шанс за нов живот на млад пациент. Специфичното за случая е, че присаждането на бъбрек е извършено след изграждане на пикочен мехур от тънко черво, взето от самия опериран. С 26-годишния Димитър Василев се срещна Паулина Найденова.

Казвам се Димитър Атанасов Василев. На 26 г. от село Капитан Димитриево, област Пазарджик. През 2018г. д-р Борил Петров ми направи изкуствен пикочен мехур, а сега вече през тази година май месец дочакахме и трансплантацията.

Беше един обикновен ден, когато ми се обадиха преди няколко седмици за трансплантация. Бях излязъл край града с приятели на нещо като пикник и си прекарахме страхотно и когато аз получих това обаждане, три пъти питах дали ми се обаждат за трансплантация. Аз хем изслушах целия разговор и накрая пак ги попитах: „Извинявайте, Вие сега за трансплантация ли ми се обаждате?“ Защото не можах да повярвам", разказа Димитър.

"Той дойде за първи път при нас преди около 4г., все още току що включен в листата на чакащи за трансплантация. Особеното за този случай е, че пациентът е имал вродено бъбречно заболяване, което е наложило за много дълъг период от време бъбрекът да бъде изключен за функция. И в такива случаи един орган, който не функционира, постепенно губи своите функции и предназначението си. При него специално мехурът се беше свил и беше с размера на един орех, а когато ще се прави трансплантация е много важно къде, как ще се дренира урината. Този бъбрек някъде трябва да отделя урината и когато няма пикочен мехур трансплантацията се обезсмисля и това наложи при него на първия акт като подготовка за трансплантацията да бъде изграден нов пикочен мехур от тънко черво. Това се случи преди около 3 години и оттогава той чака шанса си за трупен донор да бъде трансплантиран. Такъв се появи началото на месец май и извършихме тази трансплантация", разказа д-р Борил Петров – началник на Клиника по урология в МБАЛ „Лозенец”.

Изграждането на пикочен мехур от тънко черво на пациента преди трансплантацията на бъбрек прави случая уникален за България.