Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Рядка операция: Лекари от София отстраниха 5,5-килограмов тумор от яйчника на 70-годишна жена

Рядка операция в столичната болница "Лозенец". Акушер-гинеколози отстраниха голям тумор от яйчника на 70-годишна жена. Образуванието тежи 5 килограма и половина. Изследванията показват, че е доброкачествено.

Снежана Мацова не е ходила на гинеколог повече от 25 години. Не подозирала, че и жените на 70 може да имат проблеми с яйчниците.

"Някъде от зимата почна да ми расте коремът. Ама аз понеже бях много слаба и викам напълнях и за това изобщо не съм си обръщала внимание", разказва жената.

Преди около месец Снежана търси лекарска помощ заради силни болки в корема. Медиците в Дупница поставят диагноза - тумор на яйчника.

"Не съм очаквала. Това ми е грешката, че не съм ходила на профилактични прегледи", казва Снежана.

Медици от столичната болница 'Лозенец" потвърждават диагнозата и предприемат спешна животоспасяваща операция.

"Туморът даже ние не очаквахме, че ще е толкова голям. Беше 5 килограма и половина. Такива тумори могат да се отглеждат с години", обясни доц. Дорина Асенова - началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец".

Лекарите се подготвили за дълга операция с възможни усложнения.

"Такива големи обем заемащи процеси в корема често водят до усложнения. Тъй като се притискат и изместват различни органи и съдове. А когато става въпрос за пациенти в своята осма декада, очакваме и съпътстващи заболявания, които също могат да доведат до проблеми", казва д-р Жулиен Димитров - анестезиолог в УМБАЛ "Лозенец".

В случая, за щастие, усложнения няма. А туморът е доброкачествен.

"Жените са си жени до края общо взето и гинекологичните заболявания не ги подминават", коментира доц. Дорина Асенова.

Затова лекарите съветват жените да не пропускат годишния си профилактичен преглед при гинеколог.