Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната

Респираторен вирус напълни детските отделения на много места в страната. Лечението в домашни условия се оказва невъзможно заради липса на медикаменти в аптеките. Задава се и грипна вълна. У нас вече циркулират щамовете "Дарвин" и "Австрия". Повечето официално доказани случаи са на деца.

Пациентите с вирусни инфекции на доктор Даскалова са се увеличили драстично през тази седмица. Бързият тест в кабинета най-често показва - респираторно синцитиален вирус.

"Той поразява долни дихателни пътища и едни много нежни структури в бронхите, наречени бронхиоли. Особено уязвими за тежко протичане на заболяването са най-вече малките бебета и малките деца", казва д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Рискът от развитие на сериозни усложнения при децата до 1 година е голям.

"Към момента изпитваме огромно затруднение в намирането на лекарства, с които ние можем да лекуваме това състояние в доболничната помощ. Поради този факт се налага и да ги хоспитализираме", казва д-р Даскалова.

Детското отделение на столичната болница "Лозенец" е пълно. Лекуват предимно кърмачета с този вирус.

"По-големи братчета и сестричета в семейството заразяват по-малките бебета. Особено в кръчмарска възраст протича с бронхиолити и е хубаво да остане под наблюдение", казва д-р Юлияна Стефанова - специализант в детската клиника на УМБАЛ "Лозенец".

В детското отделение на русенската болница "Канев" всичките 50 легла са заети, предимно от деца с репсираторни инфекции. Натискът към болниците във Варна също се увеличава. Областта е сред първите по заболеваемост от грип и респираторни заболявания в страната.

"До 4-то място вече стигаме. Като най-голямата заболеваемост в момента е в Пловдив. Те са стигали вече границите за грипна епидемия", каза д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“, РЗИ - Варна.

"Респираторно синцитиалният вирус вече започнаха да циркулират усилено и грипните вируси ще доведат до претоварване на лечебните заведения", каза проф. Нели Корсун - началник лаборатория "ГРИП и ОРЗ", НЦЗПБ.

При повечето проби, изследвани в Националната грипна лаборатория, е доказан вирусът "Дарвин". Той засяга най-малките и хората над 65 години. Грипът от този тип протича по-тежко и често води до прием в болница.

"Хората от рисковите групи трябва да избягват многолюдни събирания или да спазват по-стриктно противоепидемични мерки. Избягване на контакт с видимо болни хора. Недокосване на носа, очите , устата с немити ръце", каза проф. Нели Корсун.

Лекарите препоръчват - родителите да не водят болни деца на градина, рождени дни или коледни тържества. Очаква се след празниците случаите на грип да се увеличат.