Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Предлагат разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници

Разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници. Предложението е на Министерството на здравеопазването. Целта е да се реши проблемът с дългото чакане за освидетелстване. В момента комисиите в страната са 70, а 59% от тях бавят решенията повече от регламентираните 3 месеца.

15 от ТЕЛК комисиите в страната успяват да издадат решения повече от 1 година след подаване на заявлението. Имало и случаи, в които се произнасят след 4 години, става ясно от доклад на здравния министър. В Шумен ТЕЛК комисията е една, а чакащите освидетелстване над 3000.

Здравното министерство иска в ТЕЛК-овете задължително да работят шефовете на клиники и отделения от болниците.

"Шефовете на клиники обикновено не само оперативните и инвазивните специалности, а и във вътрешната медицина са доста заети. Там не знам как точно ще се организира работата", каза д-р Йордан Христов - управител на МЦ към УМБАЛ "Лозенец".

БНТ Новини
03.05.2023

Повече по темата вижте във видеото