Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Повишената умора и гаденето са симптоми за цироза

Д-р Виктор Даков, специалист в Отделението по гастроентерология – Университетска болница „Лозенец“. Завършва през 2017 г. МУ-София, от 2018-2022 г. работи в УМБАЛ „Св. Анна“ в Отделението по гастроентерология и Спешното отделение, от миналата година е част от екипа на болница „Лозенец“, преминал обучителни курсове в Русия, Чехия и Чили.

Чернодробната цироза представлява хронично необратимо заболяване на черния дроб, характеризиращо се със заместване на нормалната чернодробна тъкан със съединителна, което води до нарушение във функциите на черния дроб. В основата на заболяването е хроничното възпаление на чернодробния паренхим, което прогресира с годините под действието на различни фактори.
Заболяването е разпространено в цял свят и засяга различни възрастови групи, като се среща както при мъжете, така и при жените.

Причини

Съществуват различни причини за сформиране на чернодробна цироза. Както в световен мащаб, така и в България двете основни причини са хроничната алкохолна злоупотреба и хроничните хепатит В и С вирусни инфекции. Скоростта за развитието на болестта зависи от степента на възпаление и придружаващи ко-фактори, като обикновено процесът отнема години. В България при мъжете основната причина е злоупотребата с алкохол, а при жените – хроничните хепатитни инфекции.
Други чернодробни заболявания, които могат да прогресират до цироза, са прием на различни медикаменти и токсини, автоимунен хепатит, първичен склерозиращ холангит, неалкохолния стеатохепатит, десностранна сърдечна недостатъчност и други. Понякога може да се установи повече от една причини за възникването й, което да затрудни допълнително поставянето на диагнозата. При някои пациенти не може да се установи конкретен причинител, като тогава става дума за т.нар. криптогенна цироза.

Клинична картина

Често в началните стадии на заболяването пациентите са безсимптомни, като с течение на времето се проявяват характерните за заболяването симптоми. Клинично цирозата може да протече по два основни начина – компенсирана и декомпенсирана.
Нерядко при част от пациентите може дълго време да липсват оплаквания или да съобщават за неспецифични такива, докато при други пациенти се наблюдава широк спектър от симптоми, свързани с нарушената чернодробна функция, които могат да започнат внезапно, да протекат тежко, а също така да са причина за леталитет при пациентите.
Симптомите могат да бъдат разделени на няколко основни групи. Към общите симптоми спадат уморяемостта, понижената работоспособност, чувство за тежест в горната част на корема, гадене, отслабване на килограми. Кожните прояви се характеризират с поява на съдови звезди, зачервяване по дланите, лакирани устни и език. Хормоналните нарушения при мъжете най-често се манифестират с атрофия на тестисите, загуба на коса, импотентност, гинекомастия, а при жените с нарушения в менструацията и вторична аменорея.
Типичните белези на декомпенсирана цироза са иктер (жълтеница), нарушения в кръвосъсирването, хранителен дефицит, загуба на килограми, портална хипертония и нейните последици – кръвоизливи от варици на хранопровода и стомаха, натрупване на течност в коремната кухина, уголемяване на слезката, хепаторенален синдром, спонтанен бактериален перитонит и чернодробна енцефалопатия.
Иктерът (жълтеницата), който е в резултат на натрупване на билирубин, се характеризира с пожълтяване, което първоначално се проявява по видимите лигавици, а след това се забелязва и по кожата. Често именно той е сред основните причини пациентът да бъде насочен за консултация с гастроентеролог. Хепатоцелуларният карцином е късно усложнение на чернодробната цироза и се наблюдава години след формиране й.

Диагноза

Диагнозата се поставя въз основа на анамнестичните данни, преглед и оценка на състоянието на пациента, характерните клинични симптоми, както и специфични резултати от лабораторни и образни изследвания.

Лечение

Не съществува трайно лечение на чернодробната цироза, с изключение на трансплантация на черен дроб. Лечението е насочено към преустановяване на действието на етиологичните фактори – спиране приема на алкохол и на увреждащи черния дроб медикаменти, лечение на хроничната В и С вирусна инфекция, и други мерки, свързани с основното заболяване. При проява на декомпенсация се започва терапия с различни класове медикаменти, в зависимост от клиничната изява.
Необходимо е пациентите да спазват балансирана диета, с достатъчен внос на протеини и калории, да извършват редовна физическа дейност и да се проследяват периодично чрез ехографски и ендоскопски методи от гастроентеролог.

Прогноза

Прогнозата зависи от етиологията на цирозата, проявата на тежките й усложнения, както и от стадия на заболяването. Най-честите причини за фатален край при тези пациенти са чернодробната недостатъчност, кръвоизлив от варици на хранопровода, инфекции и рак на черния дроб.

Автор:

Д-р Виктор Даков

Вестник Филтър
11.01.2023