Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Петков: Не се предвижда затваряне на бизнеси и изискване за сертификати

"Маските ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения", заяви доц. Кунчев

Bulgaria ON AIR 
14.07.2022 

"Не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, няма изискване за Ковид сертификати в страната и няма изисквания за ограничения в движението", каза на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

По-рано днес Петков проведе среща с доц. д-р Кунчев и представители на здравните власти.

"Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията на база на изменението на Закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по-голямата част от България се намира в етап 0, с изключение на няколко области в етап 1. Българите могат да имат едно спокойно лято", допълни Петков.

"Маските ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения. 

Именнолекото протичане на този вариант кара хората да не се изследват и по този начин нараства разпространението на заразата у нас, смята вирусологът доктор Терзиева.

"Хората просто не се изследват, много от тях го карат безсимптомно, този вариант ще прекарва по-леко, липсата на оплаквания е допълнителен стимул да не се правят тестове и се получава разпространението", коментира вирусологът от болница "Лозенец" Велислава Терзиева.

Готовността на болниците вече е по-добра и имат опит, за да се справят с нова вълна, успокои доцент Кунчев. 

В страната има и достатъчно ваксини от всички видове, посочиха още от здравните власти.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.