Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

От утре отпадат всички противоепидемични мерки

От утре отпадат всички мерки, въведени до момента от здравните власти. Маските няма да са задължителни, няма да има ограничения при работата на търговските обекти. Като "силно препоръчително" определиха здравните власти носенето на маски в болниците, градския транспорт и всички места на закрито с много хора и недобра вентилация. И все пак - глоби няма да има.

Скоро в столицата ще има изцяло „чисти" от COVID лечебни заведения. С нова заповед на здравната инспекция само 20 болници ще продължат да приемат пациенти с коронавирус. Останалите ще могат да закрият COVID отделенията си веднага след изписването и на последния пациент, който се лекува в момента там.

От утре свижданията в болниците отново ще са позволени. Това ще доведе до по-голям поток от хора в лечебните заведения, казва д-р Ясен Мутафов - началник на реанимацията в "Лозенец" - една от болниците, които ще продължат да приемат пациенти с коронавирус. Призивът на медиците е хората да идват с маски.

„Те имат правото да не носят маска, но имат и задължението да пазят своето здраве, това на близките си и на пациентите. Горещо се надявам навсякъде да проявят разум”, каза лекарят.