Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Липсват желаещи да станат акушерки, недостигът на кадри е най-голям в провинцията

Държавата трябва да създаде национална стратегия за медицината, смята доц. Дорина Асенова

Недостигът на хора в медицината у нас вече се усеща. В последните години има изключителен дефицит на медицински кадри както на лекари, така и на акушерки. Това заяви в ефира на "Директно" акушер-гинекологът доц. Дорина Асенова, началник Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец" и Декан на Медицински факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

В София липсата на кадри не се усеща толкова, колкото в провинцията, където това е особено сериозен проблем, сподели тя.

"Това са малките населени места, малките болници. Там няма кандидати. Нямат условия на труд и е изключително ниско заплащането", допълни гостът.

По думите на доц. Асенова е налице и осезаем отлив на млади жени, които имат интерес към това да учат за акушерки.

Според нея е крайно време държавата да създаде национална стратегия за развитие на медицината. Тя обаче не е оптимист, че това ще се случи в контекста на сегашната политическа обстановка.

Друг проблем, който се забелязва, е отрицателният прираст и все по-малкото раждания, а причините за това са много, смята още доц. Асенова.

"Несигурността в която живеем. Младите смятат, че е важно първо да се установят, да се развият в кариерата и тогава да създават поколение. Това че живеем във все по-трудна политическа и икономическа обстановка не предразполага да създаваме много деца", поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Bulgaria ON AIR
01.05.2023