Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Колоректален карцином – тихият убиец

Колоректалният карцином спокойно би могъл да си спечели титлата ,,най-подлият“ карцином по редица причини. Той е на второ място като честота и причина за смърт от ракови заболявания при мъжете и жените. При жените на първо място остава ракът на гърдата, а при мъжете ракът на дебелото черво измести от второто място рака на белия дроб. На първо място е ракът на простата. Общото между рака на гърдата, белия дроб и простатата е, че и трите биха могли да имат ранни прояви и съответно да бъдат диагностицирани навреме, какъвто рядко е случаят при рака на дебелото черво. Именно затова го наричаме тихия убиец. Жалко е, че темата рядко се споменава в медиите. Изключително важно е хората да бъдат осведомени и най-вече да се създаде ефективна скринингова програма за ранно откриване и лечение. За щастие ракът на дебелото черво може да бъде напълно предотвратен при определени обстоятелства.

Разпространение

През последните 20 години все повече се увеличават случаите на колоректален карцином. Той съставлява повече от 95% от злокачествените тумори на червата. Засяга по-често мъже. До 45-годишна възраст туморите на дебелото черво практически не играят роля, освен в няколко долупосочени рискови групи. След тази възраст честотата на заболяванията се увеличава непрекъснато и при двата пола и достига своя връх в най-високата възрастова група – 75+. Най-често засегнати са лица между 70 и 75 години. Възможно е карциномът да се развие и в по-ранна възраст при наличие на генетична предразположеност.

Патогенеза – колоректалният карцином е биологически хетерогенно заболяване, като може както да се развие по различни механизми, така и да има различна локализация по дължината на дебелото черво. На прост език това означава, че редица фактори, комбинирани заедно, водят до появата му.

Прогнозата при колоректалния карцином е пряко зависима от стадия на заболяването в момента на диагнозата. Правилото е колкото по-навреме е поставена диагнозата, толкова по по-благоприятна е прогнозата.

 

Рискови фактори:

  • Определени генетични модели на заболяването
  • Генетична предразположеност (регистрирано заболяване при един или повече роднини)
  • Колоректални аденоми (доброкачествени тумори) като предшественици на карцином
  • Хронични възпалителни заболявания на червата (като Морбус Крон и Колитис улцероза)
  • Ежедневна алкохолна консумация
  • Тютюнопушене
  • Нездравословно хранене – храни с високо съдържание на животински мазнини, червено месо, ниска консумация на зеленчуци
  • Затлъстяване (диабет втори тип)
  • Застоял начин на живот.

Превенция

Препоръките за превенция са свързани с горепосочените рискови фактори: детекция на аденоми – отстраняване на прекурсорни стадии на карцинома. Процедурата се извършва като част от ендоскопските скринингови мерки. Подобряване начина на живот – отказ от тютюнопушене, от прекомерна алкохолна консумация; намаляване на теглото при лица с наднормено тегло; повече движение и активен начин на живот. Правилно хранене чрез прием на храни с високо съдържание на фибри; богати на фолиева киселина, калций, витамин В6; повишена консумация на плодове и зеленчуци.

Ранно откриване

Обикновено се наблюдава дълъг период от време между появата на полипите и тяхната злокачествена трансформация, което дава възможност за ранно откриване и превенция. Именно поради тази причина съвременната медицина разполага с всички необходими методи и средства за превенция или ранно откриване и ефективна терапия. Изследването на изпражненията за кръв за жалост намалява специфичността за детекция на карцином или просто казано – би могло да се ползва като скринингов метод, но трябва да се вземе предвид, че повече от половината положителни тестове имат друг произход (примерно хемороиди).

Тоталната колоноскопия се е наложила като златен стандарт при превенцията на карцинома. За жалост все още много хора изпитват страх от самото изследване. Той обаче е напълно безпочвен, тъй като при правилно провеждане компликациите са изключително редки. Самото изследване е напълно безболезнено, когато се провежда под упойка, и в ръцете на опитен ендоскопист отнема не повече от 20 минути. За да се постигне най-добър изход от заболяването, е изключително важно ранното откриване на карцинома. Затова се препоръчва тотална колоноскопия на всеки 10 г. след 50-годишна възраст и на всеки 5 години при лица с фамилна обремененост и рискови групи.

Основните рискови групи са роднини първа степен на пациенти с регистриран колоректален карцином; лица с генетично предразположение към наследствен карцином; пациенти с colitis ulcerosa; пациенти с болест на Крон.

Характерни ранни симптоми на заболяването не се наблюдават. Усложненията могат да бъдат локални и общи. Евентуални, но незадължителни симптоми биха могли да бъдат кръв в изпражненията, промени в ритъма и честотата на изпражненията – запек или прекалено честа дефекация, болки, спазми и илеус (чревна непроходимост). Като общи симптоми се наблюдават нежелана загуба на тегло, отпадналост и симптоми на анемия, в случая произлизаща от тумора или туморна анемия.

Диагнозата се поставя след проведена пълна колоноскопия с биопсия (вземане на проба, която впоследствие се изследва).

Проследяването на пациентите цели ранно диагностициране на рецидив (дали ракът се появява отново) с цел увеличаване шанса за възстановяване, откриване на странични ефекти от терапията и премахване на новопоявили се полипи.

Лечението е комплексна, сложна, скъпа и натоварваща терапия, състояща се от операция и химиотерапия, в зависимост от стадия на заболяването. Виждал съм множество случаи на пълно оздравяване, но и за жалост, често с фатален изход. Неслучайно всички лекари казват – превенцията е най-ефективната терапия!

Заключение и лъч светлина

Напредъкът в превенцията, диагностиката и лечението на колоректалните карциноми през последните 10 г. води до непрекъснато понижаване на смъртността. Германия е сред страните, в които съществува наложена и ефективна програма за превенция, от която бях част и аз. Резултатите са – при мъжете новорегистрирани случаи за 2006 г. са 36 300, а за 2018 – 33 920. Новорегистрираните случаи на жени за 2006 г. са 32 440 и за 2018 – 25 710. По последни данни на статистическия институт Робърт Кох цифрите гонят 20 000 нови случая на година при мъжете и 18 500 при жените към днешна дата! Статистиката показва категорично, че новорегистрираните случаи намаляват с времето в Германия, въпреки че в световен мащаб нарастват. Как се обяснява този феномен? Програмата за превенция в Германия просто работи! Съответно в страните без наложени скринингови програми случаите нарастват, а биха могли да намаляват. Аз вярвам, че и в България може да се въведе такава програма, което е и моята мисия.

Автори:

Д-р Герасим Темелков, гастроентеролог, част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“. Завършил е медицина в МУ – София през 2010 г. Специализирал е вътрешни болести и гастроентерология в Германия, където е работил в продължение на 10 години. Бил е началник отделение по гастроентерология в Клиника по гастроенерология, онкология и диабетология – Ахаус, Германия, Многопрофилна болница „Света Мария“

Добряна Николаева Кадурина, студентка по медицина в МУ – София


в. Филтър, 20.07.2022