Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Ясен Мутафов: Сърдечен масаж в първите пет минути спасява живот

Болница Лозенец организира обучителен курс „Всеки може да спаси живот“
Студенти по медицина: Спаси човек с ритъма на песента - “Stayin' Alive” на Би Джийс

В два поредни дни в болница Лозенец се организира обучителен курс „Всеки може да спаси живот“. Екип реаниматори ще обучава студенти по медицина от София и Плевен да оказват първа помощ и най-вече сърдечен масаж върху макети.

Практическият курс е е по инициатива на Асоциацията на студентите по медицина в България - СУ и е във връзка с отбелязването на Световния ден за рестарт на сърцето – 16 октомври

Интервю на Гергана Хрисчева с Десислава Господинова и Митко Господинов за БНР

"Имаме огромна нужда от допълнително обучение по спешна помощ, защото програмата ни е фокусирана върху спешните случаи по отделните дисциплини, а не по обща спешна помощ", разказаха за БНР студентите в пети курс по медицина и членове на Асоциацията на студентите по медицина в България – СУ  - Десислава Господинова и Митко Господинов. Те участват за пореден път в обучение, посветено на спешната помощ.

По думите им спешната помощ не е достатъчно добре застъпена, така че да ги подготви добре за реалния живот и шокът, който се изпитва, когато за първи път се срещне с такъв пациент.

"Хората трябва да осъзнаят, че не бива да се страхуват в критична ситуация, да си мислят, че по-скоро може да навредят на човек, затова ние ще им обясним механизмите на действие при първа помощ", каза Десислава Господинова, пети курс студентка по медицина в МФ на СУ, родом от Хасково. Вече знае какво ще специализира, но най-важното е, че иска да остане в България.

Миналата година Деси участва в друга подобна инициатива, организирана от тяхната асоциация - Национална студентска академия по спешна медицина. Имахме обучители от много болници и най-полезното за мен беше, че разбрах, че спешната медицина се практикува успешно в България, посочи още Деси Господинова.

"Както е важно за научим за работата на диспечерите в спешната помощ, колко е отговорна тяхната дейност. Обучаваха ни и как да работим с дефибрилаторите поставени на открито. За спешната помощ у нас и вечният въпрос навреме ли идва тя, бих казала, че има неща като трафик, върху които ние не можем да повлияем. Да, не винаги линейките в България пристигат за тези нужни 8 минути - точно затова е нашето обучение - да знаем какво да правим докато дойдат те", каза още тя.


Кампанията, с участието на представители на АСМБ от столицата и Плевен, ще протече в рамките на два дни. На 14 октомври от 15.00 ч. в аулата на лечебното заведение започва практическата част на курса. 

"Едно от най-важните неща, които трябва да направи човек, видял припаднал на улицата или в трамвая, пред блока, е да не остава безучастен, да знае, че той трябва да направи нещо",посочи Митко Господинов, също пети курс в МФ на СУ, родом от Бургас. Той се е насочил към кардиохирургията и неговата мечтае да работи зад граница.

"Това искаме да покажем на хората, когато във втората част от инциативата, ние ще бъдем обучители - че да помогнеш е нещо елементарно, но не трябва да се плашиш, а трябва да действаш. Защото така може да спасиш човешки живот.

Най-важното, докато се чака екипът на Бърза помощ, е да се помогне на пострадалия сърцето му да продължи да работи. Това става именно чрез сърдечен масаж. Тези гръди компреси всъщност изтласкват кръв и поддържат циркулацията на кръвта в тялото. Най-важното нещо е тази кръв да достига до мозъка. Там кислородът в кръвта поддържа мозъка жив за по-дълго време. Докато не дойде линейка.

Освен сърдечен масаж се прави и обдишване. Това по време на пандемията обаче не се правеше. Правилото е на 30 притискания да се направят две обдишвания.

А ритъмът, по който се правят притисканията на сърцето отговарят на ритъма на песента - “Stayin' Alive” - това спасява живот. И това продължава до идване на спешните медици...

Висококвалифицираният преподавателският екип е ръководен от д-р Ясен Мутафов, началник на Отделението по интензивно лечение. В обучението участват и д-р Жулиен Димитров, д-р Евелина Стоянова и д-р Камелия Джонова. Екипът ще обучава студентите за действие в реална ситуация, която налага оказване на първа помощ на пострадал чрез кардио-пулмонална ресусцитация (сърдечен масаж). 

 

 Интервю на Гергана Хрисчева с д-р Ясен Мутафов за БНР

"Подобни обучителни опреснителни курсове по първа помощ за медици се правят на всеки шест месеца в повечето държави. Не и у нас. Най-важното в една реална ситуация с пострадал човек е да не се паникьосаш и да запазиш самообладание. След това да извикаш помощ", изтъкна за БНР д-р Ясен Мутафов, анестезиолог и началник на Отделението по интензивно лечение в болница "Лозенец".

"А докато дойде помоща, да вземе нещата в свои ръце, за да се печели време. Не е толкова важно обдишването, много по-важен е сърдечният масаж. Масажът трябва да се извършва със честота над 100 натиска в минута и не трябва да има никакво прекъсване на масажа. Трябва да бъде с достатъчно силен натиск, за да може сърцето да изхвърли достатъчно количество кръв във кръвообръщението, за до го поддържане. Натискът сам ще се усети колко да е силен, хората да не се страхуват, не могат да увредят повече от това, в което е изпаднал пострадалият.

Първите пет минути са рещаващите да започнем със сърдечния масаж, за да можем да се достави кислород до мозъка. Мозъкът е нещото, което най-много страда от липсата на цирулация. Всяка загуба на време сваля с около 10 на сто шансът на този човек да оцелее. Правим масажа, докато не се възстанови сърдечната дейност.

Обдишването също става по правила - пострадалия да е във хоризонтално положение, с глава леко назад и нагоре и поддържане на челюстта. Позицията на главата трябва да е такава, че да има проходимост на дихателните пътища. Ако не е с правилна позиция, езикът ще е паднал назад - това, което казваме " глътнал си езика". Това препоръча още д-р Ясен Мутафов, началник на Отделението по интензивно лечение в болница "Лозенец".

 

На 16 октомври от 12.00 ч. в РИНГ МОЛ – София, ниво 1, вече обучените студенти ще демонстрират пред посетители на търговския център как се оказва първа помощ.

Целта на демонстрацията е студентите-медици да убедят хората с различна възраст и професия колко важно е да се помогне на пострадал чрез правилния метод за извършване на сърдечен масаж.

Младежите ще раздават на посетителите и специално изготвената за повода листовка „Всеки може да спаси живот“, съдържаща алгоритъм на действие в случай на ситуация с пострадал, който се нуждае от оказване на първа помощ.

БНР
14.10.2022