Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Христо Стоянов: Най-ценният урок в медицината - човек никога да не си вярва прекалено много!

75 години от създаването на УМБАЛ "Лозенец"

Четирима лекари от болница "Лозенец" ще се влючат в обученията по системата HEMS

"През тези 75 години болница Лозенец се развива и се превръща в едно от най-съвременните лечебни заведения в страната.
 
Как виждам лечебното заведение след пет години - да продължи този мултидисциплинарен подход в лечението на пациентите, да се запази комплексният подход в терапията на различните заболявания на хората, да продължим да привличаме млади кадри, да направим модерен ендоскопски център с най-съвременната апаратура", каза пред БНР д-р Христо Стоянов, директор на УМБАЛ "Лозенец" по повод 75 години от създаването на УМБАЛ "Лозенец".

Историята на болницата е дълга - от 1948 година , когато е създадена като Правителствена поликлиника със задачата да осигурява здравно и профилактично обслужване на служителите във висшите държавни и правителствени институции до днес.

"Имаме и сериозни планове в развитието на хирургията на гърдата, като придобием последно поколение мамаграф. Продължваме активно и на европейско ниво да работим в областта на бъбречните трансплантации, а също и в областта на чернодробните трансплантации. Изпратихме наши колеги за обучение в Румъния", сподели още д-р Стоянов.

От 2003 г. УМБАЛ "Лозенец е учебно клинична база към новооткритият МФ на СУ "Св. Климент Охридски".

"Досега в МФ на СУ "Св. Климент Охридски" са се дипломирали 700 български лекари. От 2013 година започват да се обучават и чужденици и до момента са завършили 160 души. Тази година обучението си се очаква да завършат още 100 български лекари и 45 чужденци.

175 медицински сестри се обучават и 75 ерготерапевти. Броят на специализантите е над 500. В момента се работи по проект, съвместно на МФ със СУ по Плана за възстановяване и устойчивост, своите дисертации приключват колеги по специалността "Анестезиология и реанимация", също и в областта на "Гастроенетерологията". По отношение на научната дейност ние, заедно с декана на МФ на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Дорина Асенова имаме разбирането, че ще подкрепим всеки, който иска да реализира своите научни интереси, паралелно с практиката в медицината.

Вече изпратихме няколко наши лекари във вторият по големина Център за рак на панкреаса в Германия, а също един кардиохирур и двама анестезиолози посетиха във Великобритания един от водещите центрове, работещ основно тромбектомии на пулмонални артерии. Това е специфична област в кардиохиругията, която в България почти не се работи, но при нас имаме такъв специалист, който се присъедини от УМБАЛ "Проф. Ал. Чирков", той е специализирал във Великобритания. Имаме привлечена и още една млада надежда в кардиохирургията, д-р Георгиев, а очакваме и водещ съдов хирург", поясни директорът на болницата.

Освен разкритите вече в болницата Центрове за рак на панкреаса и на дебелото черво, през месец май се очаква в болницата да заработи и Метаболитен център.

Инициативата Клинични дни на болница "Лозенец" по идея на доц. Олег Чолаков има за цел да подобри и издигне академичната среда в болницита и интересът е изключително голям, подчерта още д-р Стоянов.

Той съобщи за БНР, че в навечерието на старта на системата HEMS у нас, от болницата са изявили желание да се обучат четирима лекари в областта на анестезиологията и реанимация и спешната медицина.

"Началникът на неонатологията д-р Щерю Бояджиев ще бъде лектор в обученията по медицинска помощ по въздуха в областта на детското здравеопазване. Д-р Бояджиев е работил 7 години на медицински хеликоптер в един от най-големите неонталогични центрове във Великобритания. Той изяви и желание да се включи в екипите по неонатален транспорт и у нас, посочи още д-р Стоянов.

БНР
17.04.2023