Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Христо Стоянов пред Фрог: Болница “Лозенец” е перла в короната на здравеопазването ни. Всеки може да се лекува

Д-р Стоянов, заставате начело на болница “Лозенец”, но през последните една-две години тя претърпя доста имиджови щети. Как смятате да ги преодолеете?

През последните 12 месеца с помощта на пиара ни, до голяма степен бе променен облика на лечебното заведение в обществото. Основните компоненти на тази промяна е ефективен пиар, активно представяне на лекарите, техните възможности и постижения, както  и служителите  в уникалните лаборатории, с които разполагаме.  

Хората като чуят думата “уникално” се чудят за какво става дума. Бихте ли ни обяснили?

Историята на болницата започва от 1948 г.  и следващата година - 2023 г. ще се честват 75 години от създаването й. Това е една дълга история, в която през годините са формирани много кадри. Изградила се е школа, която е доста по-различна от тази в останалите лечебни заведения. Основната разлика е в отношението на медицинския персонал към пациентите ни. Болница “Лозенец” разполага с достатъчен ресурс като материално обезпечение - мощна диагностична апаратура. Това дава възможност да прилагаме на най-съвременните тенденции в лечението на различни заболявания.

В кои области на медицината сте най-силни?

Най-силното звено на болницата е нейната екипност. Тя не е голяма като структура. Това има своя плюс, защото позволява бързо взаимодействие между различните звена. Съвсем наскоро бе създаден център за профилактика и лечение на колоректален карцином. Използва се методологията за профилактика и лечение на германската система на здравеопазване. Тя беше “донесена” тук от д-р Темелков. Мога да кажа, че той е водещ гастроентеролог не само в болницата, но и в страната. Предстоят още интересни инициативи в областта на коремната хирургия. 

Какво точно ще се случи?

Ще разкрием център за хирургично лечение на болестите на панкреаса. И още една инициатива, която ще бъде съвместна - създаване на метаболитен център. В него съвместно ще работят ендокринолози и гастроентеролози.  

Кажете пациентите с какви проблеми могат да се обръщат към този център?

Основно това са затлъстяванията, омазняването на черен дроб и т. н.  В България за съжаление се работи “на парче”. Нашият стремеж и желание е в тази болница да се прилага  интердисциплинарния метод на лечение. Иска ми се нашите пациенти да се лекуват от най-добрите специалисти. 

Какво стана със съмнителните трансплантации, които са се извършвали в болница “Лозенец и заради които прокуратурата започна разследване? Продължават ли да се трансплантират органи при вас? 

Трансплантации не се извършват у нас и това е един от най-сериозните ни проблеми. Нивото на трансплантациите в една държава показва какво е нивото на развитие на медицината. Трансплантацията не е само хирургичния акт. Това е крайната цел. Трансплантационната цел е свързана с една много стройна логистика, в която участват верига от специалисти. Относно въпроса ви - компетентните органи ще трябва да излязат със становище. В момента в болницата могат да се извършват бъбречни трансплантации. За съжаление трансплантологията на черен дроб на деца не е възможна, защото няма подготвен екип. По инициатива на ИА “Медицински одит” се извършва обучение на екипи в областта на трансплантология. 

Къде става това? 

Посещава се най-големия трансплантационен център в Румъния. 

Има ли надежда нещата да се променят?

Надежда, разбира се, винаги има. Ако има достатъчно политическа воля, независимо кой е поел кормилото на държавата.  Мисля, че малко са нещата, които трябва да се направят, за да започне отново да се развива трансплантологията у нас.

Държавата ли трябва да активното звено в този процес?

Държавата трябва да е основен участник в процеса.

Липсата на активно донорство ли е основната спънка? 

Това е една от причините. Но основната е в нуждата от  логистиката. Ако искаме да има медицина на високо ниво, ще трябва да се дадат необходимите средства, за да може у нас да има достатъчно подготвени и компетентни лекари, медицински специалисти, медицински инженери. Най-скъпото нещо в медицината е обучението и изграждането на един специалист, както и поддържането на неговото професионално ниво във времето. 

Но хората ще ви репликират, че 5 млрд.лева не са никак малко пари за здраве. Дали пък не са прекалено много кранчетата, през които незаконно изтичат тези милиарди? 

Пет милиарда са много и малко. Но освен необходимостта от контрол върху разходването на средствата, е нужно и правилното таргетиране на основните социални заболявания в България. Знае се, че на първо място това са сърдечно - съдовите заболявания, а на второ - онкологичните заболявания. Наясно сме, че от сърдечно-съдовите заболявания, на първо място са исхемичните  инсулти, а след тах се нареждат инфарктите на миокарда. 

Не мислите ли, че това е достатъчна причина в болница “Лозенец”  да разширите възможностите за лечение на такъв вид пациенти?

Разполагаме с много съвременно оборудвана клиника по кардиология. Има 33 легла и страхотен екип, който се ръководи от доц. Хазърбасанов. Базата е напълно достатъчна,  тя работи на високи обороти. Смея да твърдя, че разполага с най-съвременните ангиографски лаборатории в България.

Кажете тогава кое звено бихте искали да развиете занапред? 

Мечтая да развием отделението по съдова хирургия и клиниката по кардиохирургия. Тя има своята история. Тук са правени много кардиохирургични операции, извършвани за първи път у нас. Но имаме още път да извървим. Вярвам, че ще успеем.  

По-старото поколение помни болница “Лозенец” като Правителствена. Продължавате ли да се грижите за здравето на хората от властта?

-Болница “Лозенец” вече не е Правителствена болница. От две години е търговско дружество с едноличен собственик МЗ. Тя има свое задължение по отношение обслужването на определен контингент от висшестоящия държавен апарат. Той е сведен до тесен кръг от представители на държавната администрация. 

А имате ли ангажимент към чуждите делегации?

С министерско постановление преди две години болницата е избрана за лечебното заведение, което да  осигурява всички международни дейности на държавния апарат. Т. е при гостуване на държавници от други страни се налага да се грижим и за тяхното здраве. 

Нека да ви върна отново към онези спорни трансплантации. Прокуратурата продължава ли да изисква от вас   документи, има ли активност по това дело?

Всички изисквани  документи по този казус са предадени на компетентните органи. 

Какво е да си наследник на доктор Любомир Спасов - дългогодишен шеф на болницата?
Болница “Лозенец”, благодарение на направеното от предишния директор, е една от най-съвременните в България. На базата на целия ми опит досега, включително и в частни лечебни заведения, мога да ви уверя, че болница “Лозенец” може да се сравнява само с такива от Западна Европа. Говоря като организация, вътрешен дизайн, медицинско и немедицинско оборудване. Смело мога да кажа, че това е “перла” в короната на българското здравеопазване. Този ресурс е време да се използва ефективно от обикновените хора - да се лекуват, да се профилактират и да бъдат обслужвани по всички европейски и световни стандарти.  При нас може всеки да дойде, за да се лекува. 

Преди време известни медици искаха да си тръгнат. Успяхте ли да преодолеете текучеството на ценни кадри?

Да, през 2021 г. по време на създалата се нестабилност заради опитите за сливане с педиатричната болница, някои от водещите добри специалисти си тръгнаха. В момента сме свидетели на обратния процес. През последните 10 месеца успяхме да привлечем някои от водещите специалисти. Споменах за д-р Темелков, който дойде да работи при нас от Германия, където е бил завеждащ отделение по гастроентерология. Мога да спомена за доц. Чолаков - един от водещите коремни хирурзи в страната. През следващата година, януари, към екипа ни ще се присъедини също един млад и добър специалист в областта на ендокринологията - д-р Миронова. В болницата бяха отпуснати места за специализанти в гастроентерология, коремна хирургия,  пулмология. Имаме много млади хора, които се обучават и работят с голямо желание. 

Усилено се говори за парка около болницата. Имаше слухове, че към него има сериозни предприемачески интереси. Каква ще е съдбата на този чудесен парк, в който се намира сградата на лечебното заведение?

Теренът на болницата винаги е бил апетитна хапка. Става дума за 180 декара, разположени в сърцето на Южния парк. На това място  се намират защитени растителни и животински видове.  Към момента няма никакви желания да се строи детска болница, защото вече има избран терен за нея. Така, че болница “Лозенец” ще продължи да работи като многопрофилна, а теренът си е притежание на лечебното заведение. 

Претенциозни ли са хората от властта, когато влязат в тази болница, с какви впечатления сте от първите мъже в държавата?

Хората от властта са като всички нас. Когато имат страдание и безпокойство за здравето си, те се притесняват също както и ние. И се  нуждаят от грижа и подкрепа, така както се нуждаят всички останали хора.

Frognews
10.12.2022
Снимка: Нели Томова