Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Миронова: Метаболитният синдром оказва влияние при бременността

Лекарят разказа повече за проблемите и профилактиката

Наблюдава се значително покачване на процента на хората, които имат затлъстяване и наднормено тегло, а затлъстяването е заболяване. То може да доведе до редица усложнения и засяга все по-голяма група хора. Това каза ендокринологът д-р Десимира Миронова от болница „Лозенец“.

Тя посочи, че метаболитният синдром е комплексно заболяване, което е свързано и с психологични проблеми, стрес и др. Лекарят уточни, че покачването на килограмите за кратък период от време е сигнал, че има проблем. Невъзможността за известен период от време, въпреки опитите, да бъдат свалени килограми също е сигнал за проблем, посочи тя.

Д-р Миронова каза, че инсулинът е хормон, който е с множество аспекти на действие. Едно от тях е да има ефект върху функцията на яйчниците. „Инсулиновата резистентност много често се асоциира с поликистозни яйчници, което е една от основните причини за репродуктивните проблеми при жената“, каза лекарят. Тя определи мастната тъкан като „огромен ендокринен пункт“, който произвежда множество хормони, които въздействат върху нормалната функция на тестостерона, допълни тя.

Лекарят каза, че лечението на репродуктивните проблеми трябва да бъде мултисистемно, тъй като биохимичните връзки са много сериозни и сложни.

Д-р Миронова посочи, че храненето при бременността не трябва да бъде „за двама“, а да се прави профилактика. Лекарят посочи, че е нормално по време на бременност да се покачат 10-15 кг. По-нагоре вече става дума за патология, която може да доведе до други проблеми и при майката и при детето, поясни тя. Лекарят каза, че метаболитният синдром предшества бременността в по-голяма част от случаите.

Д-р Миронова коментира и каква трябва да бъде профилактиката и лечението при метаболитния синдром при бременност. Лекарят каза, че е добре да се поемат около 1,5 л. вода. Лекарят препоръча храната да включва салати, проетини, да бъде редуциран приема на бързи въглехидрати. Д-р Миронова уточни, че движението между 5 и 10 хил. крачки по време на бременността е полезно.

Повече по темата вижте във видеото.