Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Катина Стойчева: Мъжете над 45 да се изследват за рак на простатата всяка година

Д-р Катина Стойчева завършва Медицинския факултет към Софийския университет през 2015 г. От 2016 г. е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“,  където придобива специалност „Урология“. Завършила е различни курсове, включително по ехография. Специализирала е урология и в Урологичната клиника на Университетската болница в Лион, Франция. От 2019 г. е хоноруван асистент към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за български и чуждестранни студенти.

Доктор Стойчева, бяхте част от екипа, който в началото на годината извърши успешна трансплантация на бъбрек. Как премина операцията и какво е по-специфичното при трансплантациите?

Операцията премина по план без никакви усложнения. При донорката се наложи да се вземе десният бъбрек, при който вената е значително по-къса, но технически нещата преминаха добре. И тя, и синът й се възстановиха бързо. Повечето бъбречни трансплантации не са сложни чисто технически за изпълнение. Екипите имат зад гърба си достатъчно опит, за да се осъществи една донорска ситуация, било то от трупен или жив донор. Извършването на бъбречна трансплантация е процес, който се осъществява от мултидисциплинарен екип. Moже би само Клиниката по педиатрия не участва в този процес поради това, че не извършваме бъбречни трансплантации при деца. Спецификата идва в следоперативния период. Докато чуждият орган функционира, пациентите трябва да получават имуносупресивна терапия, благодарение на която тялото му го приема. Тази терапия повишава рисковете от инфекции и затова е важно пациентите да се придържат към определени правила.

Какви са най-честите оплаквания, които срещате в практиката си?

Най-често идват пациенти, които страдат от различни възпаления на пикочните пътища. Това не са опасни състояния, но могат да бъдат мъчителни за пациента. За съжаление, идват пациенти, на които откриваме различни ракови заболявания. Появява се тенденция за снижаване на възрастта на пациентите с такива диагнози. Голяма част от тях имат кръв в урината, което не е придружено с болка. Не на последно място, има доста пациенти, които страдат от бъбречно-каменна болест.

Според вашите наблюдения обществото обръща ли достатъчно внимание на урологичното си здраве?

Забелязвам, че хората са все по-информирани и загрижени за здравето си. Все по-често идват на профилактични прегледи. Профилактиката е важна за всички, особено за мъжете над 45 години, при които с възрастта се повишава рискът от рак на простатата. Все още обаче има и пациенти, които са чакали твърде дълго време и са неглижирали оплакванията си, което прави лечението трудно, а понякога и невъзможно. Затова е по-добре да се посети лекарският кабинет дори когато мислите, че симптомите не са важни, отколкото да се пропусне някое сериозно заболяване.

Камъните в бъбреците са най-често срещаното урологично заболяване. Какво всъщност представляват те и какви са причините за образуването им?

В България има райони, които се считат за ендемични и в тях процентът на хората с бъбречно-каменна болест е по- голям. Това са райони, в които минерализацията на водата е по-голяма. Самите камъни се образуват в резултат от повишеното отделяне на различни вещества в урината. Най-често това се случва в резултат на по- голямо количество прието с храната или на нарушения в обмяната на тези вещества. Нисък прием на вода също може да е причина. Уроинфекциите са друг рисков фактор. Има пациенти, при които има анатомични особености, които също могат да са предпоставка. Това са различни вродени или придобити заболявания, които пречат на свободното преминаване на урина.

Какви са симптомите, които сигнализират за този проблем, и какви биха могли да бъдат последствията, ако той се неглижира?

Често камъните в бъбреците не създават никакви оплаквания. Проблемът идва, когато те тръгнат по хода на уретера и запушат бъбрека. Тогава се получава така наречената „бъбречна криза“, която протича с много силна болка, гадене, повръщане, възпаление на бъбрека с повишаване на температурата. При това положение често се стига до болнично лечение и до различни манипулации и операции, които целят отпушването на бъбрека и отстраняването на конкремента. Затова е важно ежегодно да се провеждат контролни ехографски прегледи, с които могат да се видят всякакви бъбречни камъни и своевременно да се вземат мерки.

Кои са методите за лечение на камъни в бъбреците?

Съвременното лечение на конкрементите е лазерното, което бива трансуретрално, минимално инвазивно и напълно ефективно. То позволява разбиване и отстраняване на конкременти в уретера, а съвременните флексибилни инструменти позволяват да се достигне и до бъбрека. Лазерното лечение позволява бързото възстановяване на пациента. Екстракорпоралната литотрипсия също е метод на лечение, който все още намира приложение в урологичната практика, макар и по- рядко.

Кои са най-големите митове, които съществуват около този здравословен проблем?

Самолекуването е голяма заблуда за пациентите. Някои пият топла бира, други скачат на един крак, за да може камъкът да излезе по-лесно. Това може да доведе до сериозни усложнения, защото ще се загуби ценно време за лечение.

Като специалист, какви съвети бихте дали на хората от гледна точка на урологичното им здраве?

Препоръчваме не само урологични профилактични прегледи, но и такива при останалите специалисти. Конкретно за урологията на първо място препоръчвам на всички да ходят ежегодно на профилактични прегледи с ехография на бъбреците. На всички мъже над 45 години препоръчвам и ежегоден преглед на простатата с предварително изследване на туморните маркери. Вторият ми съвет е да се пие достатъчно вода, която е желателно да бъде нискоминерализирана. Водата от чешмата е желателно да бъде филтрирана. Не на последно място, съветвам хората, когато имат някакво оплакване, особено наличие на кръв в урината, да потърсят мнението на специалист и да не го отлагат във времето.

Вестник Филтър
15.03.2023