Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Йордан Христов: Грип тип Б набира сила и протича по-тежко при неваксинираните деца

Грипната вълна се очаква да приключи в края на февруари, смята общопрактикуващият лекар

УМБАЛ "Лозенец" разработва пакети за изследване на пациенти с постковид синдром

"По - големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в момента с респираторни вируси или с грип са децата, посещаващи детски градини и ясли и учениците, особено тези в предучилищната възраст.Заболяването в момента набира сила, а там където родителите не желаят да бъдат ваксинирани децата им с основните ваксини от Имунизационния календар, заболяването протича много по-тежко, понякога се стига и до фатални случаи", каза за БНР д-р Йордан Христов, кардиолог и общопрактукуващ лекар в Медицински център на УМБАЛ "Лозенец".

"Постъпват в момента най-вече пациенти с респираторни и сърдечни заболявания, като за щастие се наблюдава отстъпване на Covid пандемията. Нормално е в Китай да има повече случаи на заболели с Covid -19, защото и населението там е в пъти по-голямо.

 

Това, което тук у нас ме притеснява, е по-големият брой хора, постъпващи с грип тип А и грип тип Б. Новият тип Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симпотимите по-бавно отшумяват, може да се каже и, че при него по-често се стига и до усложнения. При малките деца особено се наблюдава и по-тежко протичане и с по-висока температура. Това кара хората да търсят и второ мнение, по-често да посещават и специалист.

В момента тип Б настъпва по-яростно.

Най-притеснителните усложнения са пневмония в дясната част на белия дроб - дясностарен тип пневмонии. Те бяха много характерни за Covid инфекциите. Затова първото нещо, което правим в сегашната напрегната грипна обстановка, е да пращаме пациентите първо да си направят от комбинираните тестове - за да не се стига до истерии, да се знае дали е грип или Covid, и да можем да започнем най-точното лечение и да са спокойни и хората", каза д-р Христов.

Той сподели още, че определено специалистите и личните лекари са затруднени без тест как да подходят при изписването на терапия, заради различните вирусни инфекции, които върлуват сега. Затова тестът е от първостепенно значение, след това идва образната диагностика или кръвните изследвания.

 

"И нашата практика е много натоварена. Имаме около 3000 пациенти, но обстановката, особено в София е много натоварена и традиционно през зимните месеци се стига и до паника...

Заболяването в момената варира много - болни са и най-малките деца, и най-възрастните. Но заради контакта на тези групи с хората в активна възраст, в крайна сметка боледуват и те - работещите и във възраста 40 - 45 години. Защото заболяването се препредава.

Не можем все още да си обясним, защо по-често в дясната част на белия дроб се появява тази пневмония като усложение. Но е сигурно, че пациентите, които по-често достигат до усложнения след вирусна инфекция това са с придружаващи заболявания, като сърдечно-съдовите,с ритъмно проводна нарушения,но най-застрашени от грипната вълна са пациентите с ХОБ (хронична обструктивна белодробна болест на сърцето) , с астма и с белодробни заболявания, с дихателна недостатъчност.

Тези пациенти, които са си поставили ваксина - противогрипа, против Covid- 19, децата с пълен цикъл на Имунизационен календар, боледуват по-леко, заяви още д-р Йордан Христов от УМБАЛ "Лозенец".

Според д-р Христов огромна е разликата как протичат заболяванията при ваксинирани и при неваксинирани пациенти. При неваксинирани те протичат доста агресивно, развиват се много тежки симптоми, при децата може с гърчове, а при възрастните с пневмонии, и пациентите много по-тежко го преживяват. А НЗОК е осигурила безплатни ваксини за най-възрастните хора срещу грип, а за малките деца безплатни ваксини от Имунизационния календар.

При нас идват ваксинирани възрастни хора срещу грип и при тях протича само с хрема, оплаквания на горните дихателни пътища и болки в гърлото.

Д- р Христов коментира и темата за липсващите лекарства Пулмикорт и Вентолин, както и антибиотици. По думите му причината за това е, че много от родителите, които са свикнали с тези медикаменти за дихателните пътища при децата, през змата се презапасяват.

"Всяка зима и при всеки бум на пандемия изчезват лекарства. Едната прична е в презапасяването, другата липса на достатъчно складови наличности, или експорта на тези лекарства към други страни. Но аптечната мрежа е много голяма и ако нещо изчезне, то ще е за кратък период", каза д-р Христов.

По отношение на антибиотиците и дали има недостиг в аптечната мрежа, той посочи, че винаги има заместители на даден вид антибиотик, много от тях са и широкоспектърни и би могло да се замени едно лекарство с друго,което има същите характеристики. Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не трябва да се прави.

"Проблем с антибитоците не съм наблюдавал. Може в някоя малка аптека да липсва даден антибиотик, но винаги има възможност да се замени с друг, но със същата активна съставка, това фармацевтите го знаят", поясни общопрактикуващият лекар.

"По въпроса за осигуряването на легла за хоспитализация на децата с респираторни заболявания, винаги може да се преструктурират легла и да се намери изход. От друга страна във връзка с големия наплив от болни - има случаи, в които детето късно се води в болница, лекува се в къщи, по телефона, изчаква се, а то се влошава. Има я и другата ситуация - детето е само със сополи, но родителите искат да го хоспитализират. А то има разработена здравна политика в този аспект - първо се насочваш за преглед при общопрактикуващия лекар на детето, или към МЦ, ако е в неработен ден или през нощта, тогава специалист преценява дали това дете е за болница. В повечето случаи родителите водят директно в болница децата, или в спешната помощ, тоест не се прави триаж и става натрупване на хора...А съставът на лекарските екипи не е безкраен...

Това, което бих посъветвал родителите, когато детето е болно, да останат спокойни. Защото и аз, и колегите ми наблюдаваме, че родителите идват все по-често паникьосани и изнервени, независимо какво е заболяването, искат всичко да се случи на момента. Което е разбираемо за един родител, но медицината не е устроена така. Има базисни неща, които трябва да се спазват - диагностика, изследване и т.н.

 

От началото на следваща седмица в УМБАЛ Лозенец ще бъдат налични и постковид пакети, от които ще могат да се възползват пациенти, прекарали коронавирусната инфекция и прекарали грип. Причината е, че се оказва, че много от усложненията на Covid - 19 се оказват дългосрочни. Затова пациените е добре да се проследят месеци след прекараното заболяване, защото то може да е довело до влошаване на техни предществащи основни заболявания - сърдечно-съдови, на дихателната система или ендокринни.

Най-честото усложение след Covid- 19 са аритмиите или т.нар. предсърдно мъждене. Следват хипертония, дихателна недостатъчност, задух, астматични пристъпи, неврологични и мозъчно съдови инциденти и тромбооборазуването.

Защото най-лошото нещо на едно вирусно заболяване е инвалидизацията, до която може да доведе. И това искаме да избегнем и сме си го поставили като цел в Медицински център - Лозенец - профилактиката на нашите пациенти, както и качественото проследаване на изписаните от болница Лозенец пациенти.

Пакетите са разработени след задълбочен консилиум от мултидисциплинарен екип от болница "Лозенец". В тях има разширени кръвни биохимични изследвания, образни изследвания на сърдечно-съдовата и белодробната система.

Д-р Христов очаква, ако няма изненади, грипната вълна да приключи в края на февруари и началото на март.