Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Йордан Христов: Върлува букет от вируси, засяга дихателните пътища

Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицинския университет в София през 2015 г. От 2015 до 2019 г. специализира в Клиниката по вътрешни болести при УМБАЛ „Св. Анна“ – София. През 2019 г. придобива специалност по кардиология. От 2020 г. е част от екипа на Спешното отделение на Университетска болница „Лозенец“. От миналата година е общопрактикуващ лекар в Медицински център „Лозенец“.

 – Доктор Христов, в последните седмици се съобщава за драстично увеличение на болните от грип, различни респираторни вируси и COVID. Какви са Вашите наблюдения и коя възрастова група е най-засегната?

– Да, респираторните вируси набират сила, но това е нещо напълно нормално спрямо сезона. Студеното време, качеството на въздуха и околната среда и събирането на големи групи по време на празниците допринесоха за увеличаващия се брой заразени. В Медицински център „Лозенец“ наблюдаваме, че възрастовата граница е доста размита. Засягат се предимно най-малките и най-възрастните представители. При тях протича по-тежко. Хората в активна възраст преболедуват с по-лека проява на симптоматиката.

– Кои са грипните щамове, които атакуват в момента?

– В момента разпространението на грип от тип А е масово, в последните две седмици се изолират и проби от тип Б при първи регистриран случай около 8–9 януари, ако не греша. Нека не забравяме и респираторно-синцитиалния вирус/ RSV. Можем да обобщим, че в момента има един букет от вируси, засягащи дихателните пътища.

– Очаквате ли още по-голямо повишаване на заболеваемостта?

– Ако съдим по данните, които можем да намерим в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, в момента сме в една от големите грипни вълни спрямо същия период за 2022 г. Ако тази тенденция се запази, към края февруари заболелите трябва да спаднат осезаемо и в края на март и през април пак да има повишение.

– Какви са симптомите при грипа и различават ли се от тези при COVID?

– Много трудно се различават като изява двете заболявания. Най-сигурният известен метод е тест за грип и ковид. Симптомите са в общи линии сходни: висока температура, болки по ставите и мускулите, обща отпадналост, кашлица и загуба на обоняние.

– Възможни ли са усложнения?

– Разбира се, няма такова заболяване, при което да не са възможни усложнения. Трябва да сме внимателни за такива при децата. Там от няколко години върлува тенденцията или модата да не бъдат ваксинирани или да се провеждат модерни диети, като не се кърмят. Такова дете е изложено на пряка опасност от усложнения и застрашава и останалите деца. Другата група, както посочих в един от предходните въпроси, са възрастните хора, които са полиморбидни или с нарушение на имунитета от подлежащо заболяване.

– Има ли превантивни мерки, които хората могат да вземат, за да се предпазят от заболяване?

– Ваксинацията, това е в основата. Доказано средство през годините. Категорично! Други ефективни мерки, които бих дал като пример, са носенето на маски, дистанцията от болни хора, избягването на големи компании в тези месеци. Провеждането на профилактика от специалист или личен лекар.

– Помага ли приемът на антибиотици в случай на грип и какво бихте посъветвали хората, когато се проявят първи симптоми?

– Антибиотиците не лекуват грип. Те са средства за доказани бактериални инфекции след изолиране на определен патоген. Разбира се, те могат да бъдат помощно средство при вече насложена бактериална инфекция вследствие на отслабения имунитет от грипен вирус.

– Болница „Лозенец“ подготвя специални ковид пакети. Какво ще включват те и за кои пациенти ще са насочени?

– Тази идея се роди вследствие на това заболяване, което обхвана света в последните години. Тези пакети не обхващат само преболедувалите ковид, а и такива, които са прекарали и грип или друго вирусно заболяване в лека, умерена или тежка форма. Пакетите са разработени от нашия мултидисциплинарен екип от Медицински център „Лозенец“ и болницата и включват както биохимични кръвни показатели, така и образна диагностика, профилактираща сърдечно-съдовата и белодробната системи. Идеята бе породена от новопоявилите се или усложнени вече заболявания при пациентите след ковид. От лекарската ни практика вече знаем, че тези усложнения засягат сърдечната, белодробната, ендокринната и нервната системи. Тези усложнения са предпоставка за инвалидизация в някои случаи или дори за фатален край. Профилактиката и проследяването на пациентите е в основата на предотвратяването на тези нежелани събития.

 

Вестник Филтър
18.01.2023